Staatssecretaris Sharon Dijksma tijdens een debat in de Tweede Kamer

‘Kamer wilde bij aanleg Betuweroute wegvervoer niet beprijzen’

Dat de modal shift van het wegvervoer naar het spoorvervoer op de Betuweroute deels is mislukt, komt doordat de politiek bij de aanleg van de goederenspoorlijn het wegvervoer niet wilde beprijzen. Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Het was voor de aanleg van de Betuweroute volgens haar al duidelijk dat dit nodig was om de verbinding rendabel te maken. “Als je tijdens de rit de spelregels verandert dan heeft dit effect op het rendabel zijn van de spoorlijn.”

Onderzoek

De bewindsvrouw zegde tijdens het debat toe te willen onderzoeken hoe de Betuweroute rendabel kan worden gemaakt. Verschillende partijen hadden hier om gevraagd naar aanleiding van een onderzoek van de Algemene Rekenkamer. De Rekenkamer gaf in het onderzoek de aanbeveling aan het ministerie om te onderzoeken hoe de goederenspoorlijn toch aan de eerdere verwachtingen kan voldoen.

In de studie kwam naar voren dat de rijksbijdragen aan de Betuweroute vele malen hoger zijn dan eerder werd gedacht. De kosten aan de Betuweroute heeft de Nederlandse staat in totaal 322 miljoen euro gekost, bovenop de aanlegkosten. Daardoor is 246 miljoen euro meer bijgedragen dan is afgesproken. In het rapport schrijft de Algemene Rekenkamer dat de verantwoordelijke ministers Camiel Eurlings en minister Schultz van Haegen de extra kosten niet hebben gemeld aan het Parlement. Minister Schultz van Haegen ontkent dit.

Beprijzing wegvervoer

De Kamer wil nu dat Dijksma bekijkt hoe de goederenspoorlijn toch rendabel gemaakt kan worden. “De maximale verschuiving die verwacht was, heeft niet kunnen plaatsvinden om dat de Kamer destijds niet akkoord wilde gaan met hefingen voor vrachtvervoer. We moeten het wel onder ogen willen zien”, aldus de staatssecretaris.

“U wil weten hoe dit verder kan verbeteren”, zo sprak ze de Kamer toe. “Dan voorspel ik dat dit zal leiden tot flankerende maatregelen die uw kamer eerder heeft afgewezen.”

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.