Spoorlijn industrieterrein Loven in Tilburg

Spoorlijn naar industrieterrein Tilburg geëlektrificeerd

Industrieterrein Loven in Tilburg is sinds woensdag ook bereikbaar voor elektrische locomotieven. Om dit mogelijk te maken is over een lengte van één kilometer bovenleiding aangelegd. Voorheen moest er van een elektrische locomotief naar een diesellocomotief worden gewisseld om de railterminal te kunnen bereiken. Door de elektrificatie kunnen zelfs treinen vanuit China direct naar Railport Brabant in Tilburg rijden.

Voor de elektrificatie heeft ProRail 30 bovenleidingportalen geplaatst en 1300 meter bovenleiding opgehangen. Het extra stuk spoor zorgt ervoor dat het vervoer over spoor gemakkelijker wordt en vermindert het aantal vrachtwagenritten naar schatting met 78.000 per jaar. Bedrijven zoals Sony, Samsung en Fuji kunnen hun goederen nu via het spoor tot aan de voordeur af laten leveren.

Elektrificatie

De elektrificatie van het spoor is een initiatief van logistieke dienstverlener GVT en maakt onderdeel uit van het project Beter Benutten. Het extra stuk spoorlijn kost 1,1 miljoen euro en is gefinancieerd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de gemeente Tilburg, de provincie Noord-Brabant en GVT. Het programma Beter Benutten heeft als doel om voor 2018 de bereikbaarheidsproblemen op de grootste knelpunten in Brabant met tien procent te verbeteren.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.