Goederentrein, ketelwagens

Hogere spoorveiligheid met info-systeem gevaarlijke stoffen

De spoorsector is deze week gestart met het Informatiesysteem Gevaarlijke Stoffen (ISG). Dit systeem moet ervoor zorgen dat de veiligheid van het goederenvervoer per spoor verder verbetert. IGS geeft een compleet overzicht van de actuele spoorbezetting voor elk emplacement door alle vervoerders. Daarmee hebben hulpdiensten in geval van een calamiteit direct inzicht in de locatie en inhoud van wagons op spooremplacementen.

Het nieuwe informatiesysteem IGS werd door de leden van KNV Spoorgoederenvervoer, Keyrail en ProRail gezamenlijk ontwikkeld. De spoorsector werkt continu aan verdere verbetering van de veiligheid van het vervoer van gevaarlijke stoffen. Belangrijke stappen zijn al gezet. Zo heeft ProRail het systeem OVGS (Online Vervoer Gevaarlijke Stoffen) opgezet, dat informatie over wagons met gevaarlijke stoffen op de vrije baan inzichtelijk maakt. Maar ook bij een incident op een emplacement is informatie over de actuele situatie essentieel. Op basis daarvan kunnen hulpdiensten de beste aanrijroute en het effectiefste bestrijdingsplan bepalen.

Realtime informatie

Het nieuwe systeem IGS geeft met één druk op de knop informatie over de locatie en inhoud van de wagons. Het systeem IGS wordt realtime gevoed aan de hand van moderne middelen, zoals de mobiele app voor machinisten en rangeerders, de Digitale Rangeer Assistent (DRA).

Met de invoering van IGS voldoet de spoorsector verder aan de wettelijke verplichting om te allen tijde, tijdige, volledige en juiste informatie te leveren over wagons met gevaarlijke stoffen op emplacementen. Afgelopen anderhalf jaar is zorgvuldig gewerkt aan de bouw en het testen van het nieuwe systeem. De operationele fase is nu gestart en we kijken uit naar de eerste resultaten. Tevens zullen er doorlopend interne controles en verbeteracties blijven plaatsvinden, om het systeem steeds verder te verbeteren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

2 reacties op “Hogere spoorveiligheid met info-systeem gevaarlijke stoffen”

Henk-Jan Wormgoor|07.02.14|10:11

Uitstekend. Compliment. Zo moeten we het hebben.
Aub ook een goederenspoor track site maken cq de goederentreinen zichtbaar maken met nummers etc. op deze site.
http://www.flyabb.com/livetrein/fullscreen.php

Heinz Markert|26.09.14|11:37

Glückwunsch! Dieses System möchten wir auch in Deutschland haben!
Der Vorstandsvorsitzende der Deutschen Bahn AG verspricht uns in Deutschland “höchste internationale Sicherheitsstandards” – er sollte sich IGS als Beispiel nehmen.
Auf dem deutschen Teil der Betuwe-Route müssen die Kommunen allein für die Sicherheit sorgen – Informationen über die Menge und Art der Gefahrgüter verweigert die Deutsche Bahn AG mit fadenscheinigen Ausreden. Wir fordern IGS auch für Deutschland! betuwe-niederrhein.de

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.