Vught vreest verdubbeling goederenvervoer in 2020

Na gemeente Hof van Twente maakt nu ook de Noord-Brabantse gemeente Vught zich zorgen om de PHS-plannen van het kabinet. Door het Programma Hoogfrequent Spoor (PHS) krijgt Vught straks meer treinen te verwerken.

Binnen PHS is het streven om vaker een trein te laten rijden. Dit geldt echter niet alleen voor passagiersvervoer. Als PHS wordt ingevoerd, dan zal ook het aantal goederentreinen door Vught toenemen, met zo’n 150 per dag.

Betuweroute

Dat er tot 150 extra goederentreinen door Vught zullen komen vanaf 2020, heeft alles te maken met de kabinetsplannen om het goederenvervoer via Breda, Tilburg en Eindhoven te beperken en meer goederentreinen via de Betuweroute naar het zuiden te leiden.

Volgens wethouder Wilbert Seuren van Vught betekent dit een verdubbeling of zelfs een verdrievoudiging van het aantal passerende goederentreinen. Dit komt bovenop de 430 passagierstreinen die Vught dan zullen passeren.

Garanties

Volgens de gemeente betekenen meer treinen ook meer overlast voor de bewoners rond het spoor. De gemeente vreest dat hierdoor de veiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid van de plaats verder onder druk komen te staan.

Daarom wil Vught dat het ministerie garandeert dat de leefbaarheid bij de invoer van PHS behouden blijft of verbetert. Ook wil de gemeente adequate oplossingen vóór en maatregelen tegen de overlast en risico’s van geluid, trillingen, vervoer gevaarlijke stoffen en (veelvuldig) gesloten overwegen.

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.