Zandvoort aan Zee

Rover aan de pitstop: “Formule 1 heeft teveel invloed op treinreizigers”

Nu is het nog rustig op station Zandvoort aan Zee... PeterRoziSnaps / Shutterstock

Reizigersorganisatie Rover bekritiseert de invloed van de Formule 1 race in Zandvoort op het treinverkeer in de rest van het land. Het evenement, dat dit weekend plaatsvindt, leidt volgens Rover-directeur Freek Bos tot verminderde treindiensten en verstoorde verbindingen.

Aan de bezoekers van het raceweekend is gevraagd om zoveel mogelijk met de trein naar Zandvoort te komen. Daarom zet NS extra treinen en personeel in om de grote toestroom aan mensen (ruim 100.000 bezoekers per dag) aan te kunnen. Dit heeft echter geleid tot aanpassingen in de dienstregeling elders, iets wat Rover te ver vindt gaan, aldus de reizigersorganisatie in een update.

“Hoewel de Formule 1 aantrekkelijk is, zijn de negatieve gevolgen voor andere treinreizigers te groot. Reizigers moeten comfort opofferen en accepteren dat elders treindiensten worden verminderd vanwege één evenement in Zandvoort”, stelt Bos.

De reizigersorganisatie uit ook haar verbazing over de bevoegdheid van de NS om landelijk treindiensten aan te passen. “Tijdens de Formule 1 lijken de afspraken tussen NS en het ministerie over minimale treindiensten niet te gelden”, aldus Bos.

Voor volgend jaar roept Rover het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en de NS op aan organisatoren duidelijk te maken, dat er geen treinen geschrapt worden om vervoer naar Zandvoort mogelijk te maken. Daarvoor is de maatschappelijke taak van vervoer simpelweg te groot, zo is de reizigersorganisatie van mening. “Uiteraard is extra vervoer naar Zandvoort dan wel mogelijk, maar binnen kaders”, zo besluit Rover.

Lees ook:

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. Ook krijgt u €100 korting op het SpoorPro Seminar ‘Elektrisch werken aan het spoor’.

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

2 reacties op “Rover aan de pitstop: “Formule 1 heeft teveel invloed op treinreizigers””

A C F Sierts|24.08.23|18:04

Wat weer een slap politiek gekwezel. Wees duidelijk en zeg wat er exact moet verbeteren. Concreet !

Concreet ? Hoe dan ? Als volgt: NS moet meer materieelreserve hebben om (ver)storingen en vervoerspieken op te vangen. Dat dient in de Concessie vastgelegd te worden.

Dus stop met nietszeggende blabla & start met concreet sturen & hard afrekenen van de top bij falen. Slappe heelmeesters – stinkende spoortoestanden.

Pat Rick|28.08.23|13:52

De dienstregeling van NS moet gewoon landelijk hetzelfde blijven bij een F1. Dus geen treinen schrappen elders in het land tbv prestige van NS. Vorig jaar waren er ook al problemen, omdat er ook nog een concert was.

Dit bewijst dat men moet uitkijken naar een flexibere vorm van railtransport. Metro kan bijvoorbeeld veel hogere frequenties halen (30 per uur bijvoorbeeld) en de operationele kosten per rit zijn lager. NS probeert metro te spelen, maar is er niet geschikt voor.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rover aan de pitstop: “Formule 1 heeft teveel invloed op treinreizigers” | SpoorPro.nl
Zandvoort aan Zee

Rover aan de pitstop: “Formule 1 heeft teveel invloed op treinreizigers”

Nu is het nog rustig op station Zandvoort aan Zee... PeterRoziSnaps / Shutterstock

Reizigersorganisatie Rover bekritiseert de invloed van de Formule 1 race in Zandvoort op het treinverkeer in de rest van het land. Het evenement, dat dit weekend plaatsvindt, leidt volgens Rover-directeur Freek Bos tot verminderde treindiensten en verstoorde verbindingen.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. 

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

2 reacties op “Rover aan de pitstop: “Formule 1 heeft teveel invloed op treinreizigers””

A C F Sierts|24.08.23|18:04

Wat weer een slap politiek gekwezel. Wees duidelijk en zeg wat er exact moet verbeteren. Concreet !

Concreet ? Hoe dan ? Als volgt: NS moet meer materieelreserve hebben om (ver)storingen en vervoerspieken op te vangen. Dat dient in de Concessie vastgelegd te worden.

Dus stop met nietszeggende blabla & start met concreet sturen & hard afrekenen van de top bij falen. Slappe heelmeesters – stinkende spoortoestanden.

Pat Rick|28.08.23|13:52

De dienstregeling van NS moet gewoon landelijk hetzelfde blijven bij een F1. Dus geen treinen schrappen elders in het land tbv prestige van NS. Vorig jaar waren er ook al problemen, omdat er ook nog een concert was.

Dit bewijst dat men moet uitkijken naar een flexibere vorm van railtransport. Metro kan bijvoorbeeld veel hogere frequenties halen (30 per uur bijvoorbeeld) en de operationele kosten per rit zijn lager. NS probeert metro te spelen, maar is er niet geschikt voor.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.