Van Nelle-fabriek

Rookverbod geldt straks niet op station Rotterdam Van Nelle

De beroemde Van Nelle-fabriek, waarnaast Station Van Nelle zal verrijzen. Creative Commons/F. Eveleens

Het sinds 1 oktober 2020 geldende rookverbod op stations – en dus perrons – geldt straks niet op het nieuwe station Rotterdam Van Nelle. Het nieuwe station is een eerbetoon aan wat lang de modernste fabriek van Nederland was. In de Van Nelle-fabriek werden onder meer koffie, thee, kauwgom, sigaretten en shag geproduceerd. Om die mooie herinnering in ere te houden willen de autoriteiten toestaan dat er op dit station gerookt mag worden.

Het nieuwe station Rotterdam Van Nelle wordt mogelijk doordat het Rijk fors investeert in de Oude Lijn, die van Leiden naar Dordrecht loopt, dwars door Rotterdam. Het nieuwe station komt direct naast de Van Nelle-fabriek te liggen, vandaar ook dat het de naam van de illustere fabriek gaat dragen. Ietsje verderop komt bovendien een nieuwbouwwijk van vijfduizend nieuwe woningen, reden waarom Rotterdam er nog een station bij krijgt.

De Van Nelle-fabriek geldt als het voornaamste industriële monument in Nederland. In juni 2014 werd het zelfs tot UNESCO werelderfgoed verklaard. De voormalige fabriek van de firma Van Nelle was geruime tijd een schoolvoorbeeld van het ‘nieuwe bouwen’. De gevels bestonden namelijk voor een belangrijk deel uit glas, waardoor er veel daglicht binnenviel in de fabriek. Het pand werd werd tussen 1927 en 1930 gebouwd. De Van Nelle-fabriek getuigt van de lange Nederlandse handels- en industriegeschiedenis op het gebied van import, industriële verwerking en vermarkten van voedselproducten uit tropische landen, waaronder dus koffie, thee en tabak.

Zware Van Nelle

De koffie die er werd gemaakt luisterde naar de naam Supra Van Nelle. Ook de Saroma (toetjes) vinden hun oorsprong in de Van Nelle-fabriek, evenals de kauwgom van het eveneens bekende merk Chiclets. Er werden in de fabriek sigaretten geproduceerd met de merknaam Number One, maar de tabak van Van Nelle werd vooral beroemd door de shag met de gelijkluidende naam van de fabriek: Van Nelle. In 1987 werd de Van Nelle-fabriek overgenomen door Sara Lee/Douwe Egberts. In 1998 nam de Engelse firma Imperial Tobacco de shag- en sigarettenafdeling over. De eigenaar veranderde in 2016 zijn bedrijfsnaam naar Imperial Brands. Dit bedrijf produceert nog altijd shag met de merknaam Van Nelle.

De Van Nelle-fabriek doet momenteel dienst als een groot vergader-, congres- en evenementencentrum en biedt kantoor aan meer dan honderd bedrijven op het terrein. Om de Van Nelle-fabriek postuum nog eens te eren wordt het nieuwe station vernoemd naar de fabriek. Om dit eerbetoon nog meer luister bij te zetten is tevens besloten dat het algemeen geldende rookverbod op stations niet geldt voor Station Van Nelle. Fervente rokers kunnen op het nieuwe station straks dus genieten van hun bakje koffie met een lekkere Zware Van Nelle tussen de vingers.

Lees ook:

Auteur: Jeroen Baldwin

Jeroen Baldwin is journalist en chef redactie van SpoorPro.nl

6 reacties op “Rookverbod geldt straks niet op station Rotterdam Van Nelle”

Marc Busio|01.04.24|10:45

Dank aan de redactie voor plaatsing van dit gratis artikel!! Gelukkig dat er op spoorpro.nl af en toe ook nog ruimte is voor goed nieuws!

Stoffel Bos|01.04.24|13:19

Welde datum was het ook al weer? :)

Marc Busio|01.04.24|16:43

He toch, staat er een keer goed nieuws op spoorpro.nl, blijkt het een 1-aprilgrap te zijn. Moeten we weer een jaar wachten op goed nieuws………..

William Nederpelt|01.04.24|17:50

Komen er nu ook porters op het Centraal station

William Nederpelt|01.04.24|17:52

Komen er nu ook weer porters op Rotterdam Centraal, Schiphol en Amsterdam cs. Zoj mooi zijn.

New York|01.04.24|22:20

Geld alleen voor zware van Nelle rokers.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.