Minorstudenten Railtechniek

Railtechniek-studenten bouwen mee aan nieuw wissel Havenspoorlijn

Foto: voestalpine Turnout Systems

Om hbo-studenten van de Minor Railtechniek kennis te laten maken met de praktijk, organiseerde voestalpine Turnout Technology Netherlands dit jaar voor de negende keer een practicum wisselbouwen. De studenten mochten de handen uit de mouwen steken op het terrein van voestalpine in Hilversum.

Dit jaar werkten de studenten mee aan onder andere het wissel BOT-1101 dat binnenkort wordt geplaatst op de Havenspoorlijn. Productmanager Sjors van de Vecht: “Het is leuk om te zien hoe studenten met verschillende studieachtergronden geïnteresseerd samen aan de slag gaan met het bouwen van een wissel. Extra leuk; ieder jaar melden er steeds wat meer vrouwen zich aan voor deze minor.”

De minor Railtechniek is opgezet om studenten een breed inzicht in de railinfra te geven. Hierbij worden de theoretische lessen aangevuld met praktische lessen door verschillende bedrijven in de railinfrabranche. Tijdens de minor krijgen de studenten een kijkje in alle verschillende aspecten van het spoor, zoals innovatie, exploitatie, contracteren, de (nieuw-)bouwfase en engineering. Naast een projectopdracht uit de railbranche voeren de studenten ook een eigen onderzoeksopdracht uit, bezoeken bouwprojecten aan het spoor en volgen practica bij Railcenter en bij Voestalpine Turnout Technology Netherlands.

Basisprincipes

Het practicum wisselbouwen start altijd met een theoretische dag. Hier worden de studenten geïnformeerd over onder andere de basisprincipes van het wissel, de verschillende typen wissels, de werking van de wissels en de veiligheidsaspecten. Na een dag theorie volgt de praktijk.

In groepjes van vijf gingen de studenten op deze dag aan de slag met het bouwen van een wissel: van betonnen dwarsliggers tot een volwaardig wissel inclusief de eindkeuring. Van bouten aandraaien tot het afstellen van de strijkregel. De studenten hebben een volledig inzicht gekregen in het bouwen van een wissel.

Volgens een van de aanwezige studenten die Civiele Techniek studeert, zijn de colleges op de Hogeschool Utrecht veel toegespitst op waterbouw. “Er zijn maar weinig colleges besteed aan de railsector. Daarom heb ik gekozen voor deze minor, omdat dit mij juist zo’n interessant onderdeel leek. Op dit moment heb ik de spoorwereld dan ook wat hoger op mijn lijstje staan.”

Hogeschool Utrecht

De minor Railtechniek wordt aangeboden door de Hogeschool Utrecht en is bedoeld voor studenten Civiele Techniek, Built Environment, Gebouwde Omgeving, Engineering, ICT, Logistiek, Mobiliteit en Avionica. Deze studenten volgen een minor meestal in het 3e of 4e studiejaar. Een minor is een samenhangend pakket cursussen van doorgaans twee periodes rond een thema of een vakgebied. Tijdens de minor Railtechniek nemen de studenten een kijkje in alle verschillende aspecten van het spoor en verdiepen zich in de techniek, bouw, onderhoud, treinverkeer en de spoorbranche in het algemeen.

Lees ook:

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. Ook krijgt u €100 korting op het SpoorPro Seminar ‘Elektrisch werken aan het spoor’.

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Railtechniek-studenten bouwen mee aan nieuw wissel Havenspoorlijn | SpoorPro.nl
Minorstudenten Railtechniek

Railtechniek-studenten bouwen mee aan nieuw wissel Havenspoorlijn

Foto: voestalpine Turnout Systems

Om hbo-studenten van de Minor Railtechniek kennis te laten maken met de praktijk, organiseerde voestalpine Turnout Technology Netherlands dit jaar voor de negende keer een practicum wisselbouwen. De studenten mochten de handen uit de mouwen steken op het terrein van voestalpine in Hilversum.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. Ook krijgt u €100 korting op het SpoorPro Seminar ‘Elektrisch werken aan het spoor’.

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.