Tientallen doden bij treinontsporing Taiwan

bron: vrijgegeven door EPA/Keelung City Fire Department

Zeker 48 mensen zijn om het leven gekomen door het ontsporen van een passagierstrein in Taiwan op vrijdagochtend. Het gaat om het dodelijkste spoorwegongeval op het eiland in tientallen jaren. De crash gebeurde bij de ingang van een tunnel, waar bij de voorkant van de trein volledig werd verwoest.

De trein liep van de rails bij een tunnel in de buurt van kuststad Hualien. De politie zegt dat de crash mogelijk is veroorzaakt door een onderhoudsvoertuig. Dat stond volgens de politiechef niet goed geparkeerd en rolde van een verhoging naar het spoor, waar het de langsrazende trein raakte. Op beelden is te zien dat een gele wagen naast de treinwagons ligt.

Voorkant trein volledig verwoest

De trein had volgens de eerste berichten ongeveer 350 passagiers aan boord. De hulpdiensten zeggen dat 118 personen gewond zijn geraakt. De voorkant van de trein bevindt zich in de tunnel en is compleet verwoest, maar in de achterste wagons zou de schade beperkt zijn gebleven.

Een vrouwelijke inzittende vertelde dat ze een schok voelde en op de grond viel. “We hebben het raam gebroken en klommen bovenop de trein om te ontkomen”, zei ze tegen de lokale krant UDN. Premier Su Tseng-chang heeft de nabestaanden gecondoleerd. Hij kondigde aan meteen naar Hualien te vertrekken.

Schokkend nieuws

Onze Britse correspondent Simon Walton zegt dat het nieuws over de ramp de wereld heeft geschokt. “Nationale nieuwsbulletins werden vrijdagochtend in het VK onderbroken”, zei hij. “In Britse termen gebeurde het ongeval op wat normaal gesproken de piekuren zouden zijn, en het heeft het publiek en de spoorwegindustrie hier echt verrast en bedroefd. Hoewel Groot-Brittannië zichzelf over het algemeen als een van de veiligste spoorwegexploitanten ter wereld beschouwt, kijken we vaak naar het Verre Oosten en in het bijzonder naar Japan en Taiwan voor voorbeelden van best practices.​”

Het Amerikaanse bureau CNN, dat normaal gesproken de leiding heeft met binnenlands nieuws, heeft hun voorpagina leeggemaakt om hun berichtgeving te verspreiden. Het netwerk liet dramatische beelden zien vanuit de tunnel en ooggetuigenverslagen van de scène. “Dood gescoord” was de kop van RT – Russia Today, de wereldwijde nieuwsdienst van de Russische staat. Evenzo bracht de People’s Daily of China uitgebreide rapporten over, waaronder het inmiddels bekende ‘geen tekenen van leven’-citaat van de autoriteiten ter plaatse.

Eerdere treincrash

“De BBC in het VK was een van de eerste buitenlandse persbureaus die een verslaggever het verhaal liet vertellen”, zei Simon Walton. “De enige emotie in het VK is medeleven met de slachtoffers. Hoewel er minder dan een jaar geleden een dodelijk ongeval plaatsvond waarbij drie mensen omkwamen, is er in het VK al meer dan twintig jaar niets van deze omvang gebeurd. In 2001 werd onder vergelijkbare omstandigheden een wegvoertuig met aanhanger per ongeluk van een dijk gereden en veroorzaakten de ontsporing van een sneltrein. Tien mensen kwamen om bij die crash en bijna 100 raakten gewond.​

De laatste grote treincrash in Taiwan vond drie jaar geleden plaats. Toen vielen er 18 doden en raakten zo’n 200 mensen gewond. Het dodelijkste spoorongeval uit de geschiedenis van het eiland dateert uit 1948. Toen kwamen volgens de krant Apple Daily 64 mensen om het leven. Bij spoorrampen in 1961 en 1978 vielen respectievelijk 48 en 41 doden.

(EG/ANP/DPA/AFP)

foto: EPA/Keelung City Fire Department

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Esther Geerts

Esther Geerts is journalist van RailTech.com, de internationale zusteruitgave van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.