Storm, wind, spoor, ProRail

Storm Francis hindert werk aan station Alkmaar


De zomerstorm die sinds dinsdagavond over het land raast veroorzaakte tot nu toe onder meer schade aan het spoor in Gouda, daar viel een boom op de bovenleiding. Verder moesten twee sporen op station Alkmaar buiten gebruik worden gesteld vanwege de werkzaamheden aan de perronkap. Op een aantal trajecten rijden uit voorzorg minder of geen treinen door de harde wind.

Tussen Alphen en Gouda reden woensdagochtend vroeg geen treinen omdat er een omgewaaide boom op het spoor lag. Rond 9.00 uur kon het treinverkeer hier worden hervat. Daarnaast zijn er vooral voorzorgsmaatregelen die vertraging of het uitvallen van treinen veroorzaken. Zo rijden er minder intercity’s tussen Amsterdam Centraal en Den Helder en geen treinen op de HSL tussen Rotterdam en Breda.

Storingsploegen

Om problemen die als gevolg van de weersomstandigheden kunnen ontstaan op het spoor zo snel mogelijk te kunnen verhelpen, heeft ProRail sinds dinsdag storingsploegen en incidentenbestrijders paraat staan.

Op station Alkmaar werden woensdagochtend om vijf uur spoor 2 en 3 onttrokken aan het treinverkeer. Dinsdagavond leek het erop dat het perron vanaf tien uur ’s ochtends weer in gebruik kon worden genomen. Maar omdat de forse wind nog een tijd aanhoudt, besloot ProRail op woensdagochtend om het perron tot het einde van de middag buiten gebruik te nemen.

Werkzaamheden

De spoorbeheerder begon vorige week op station Alkmaar op het aan de sporen grenzende perron met werkzaamheden aan de perronkap. Om verder te kunnen met het werk aan de kap tijdens de storm, moet het treinverkeer gebruik maken van de andere sporen.

De perronkap werd vorige week al verstevigd en beter bestand tegen extreem weer. Door op twee plaatsen het dakbeschot te verwijderen zegt ProRail er voor te kunnen zorgen dat bij zwaar weer ook het risico op schade aan het bovenleidingsportaal kan worden weggenomen, waardoor treinen in dergelijke omstandigheden kunnen blijven rijden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Storm Francis hindert werk aan station Alkmaar | SpoorPro.nl
Storm, wind, spoor, ProRail

Storm Francis hindert werk aan station Alkmaar


De zomerstorm die sinds dinsdagavond over het land raast veroorzaakte tot nu toe onder meer schade aan het spoor in Gouda, daar viel een boom op de bovenleiding. Verder moesten twee sporen op station Alkmaar buiten gebruik worden gesteld vanwege de werkzaamheden aan de perronkap. Op een aantal trajecten rijden uit voorzorg minder of geen treinen door de harde wind.

Tussen Alphen en Gouda reden woensdagochtend vroeg geen treinen omdat er een omgewaaide boom op het spoor lag. Rond 9.00 uur kon het treinverkeer hier worden hervat. Daarnaast zijn er vooral voorzorgsmaatregelen die vertraging of het uitvallen van treinen veroorzaken. Zo rijden er minder intercity’s tussen Amsterdam Centraal en Den Helder en geen treinen op de HSL tussen Rotterdam en Breda.

Storingsploegen

Om problemen die als gevolg van de weersomstandigheden kunnen ontstaan op het spoor zo snel mogelijk te kunnen verhelpen, heeft ProRail sinds dinsdag storingsploegen en incidentenbestrijders paraat staan.

Op station Alkmaar werden woensdagochtend om vijf uur spoor 2 en 3 onttrokken aan het treinverkeer. Dinsdagavond leek het erop dat het perron vanaf tien uur ’s ochtends weer in gebruik kon worden genomen. Maar omdat de forse wind nog een tijd aanhoudt, besloot ProRail op woensdagochtend om het perron tot het einde van de middag buiten gebruik te nemen.

Werkzaamheden

De spoorbeheerder begon vorige week op station Alkmaar op het aan de sporen grenzende perron met werkzaamheden aan de perronkap. Om verder te kunnen met het werk aan de kap tijdens de storm, moet het treinverkeer gebruik maken van de andere sporen.

De perronkap werd vorige week al verstevigd en beter bestand tegen extreem weer. Door op twee plaatsen het dakbeschot te verwijderen zegt ProRail er voor te kunnen zorgen dat bij zwaar weer ook het risico op schade aan het bovenleidingsportaal kan worden weggenomen, waardoor treinen in dergelijke omstandigheden kunnen blijven rijden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.