Testritten met meerdere metro's op de Hoekse Lijn, bron Metropoolregio Rotterdam Den Haag

Testritten Hoekse Lijn positief, overwegbeveiliging werkt

Bron: Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Toestemming via Joan van der Veen gemeente Rotterdam. https://hoekselijn.mrdh.nl/field-collection/field-fotoalbum/14

De projectorganisatie van de Hoekse Lijn meldt vrijdag dat de dynamische testritten op de nieuwe metroverbinding Hoekse Lijn positieve resultaten laten zien. Daardoor zullen er maandag geen verkeersregelaars meer worden ingezet om de veiligheid bij spoorwegovergangen te waarborgen.

“We zijn afgelopen week gestart om met meerdere gekoppelde metrostellen tegelijkertijd over de Hoekse Lijn te rijden. Ook lieten we de voertuigen elkaar passeren op spoorwegovergangen. Tijdens deze testritten werkten de overwegen naar behoren. Dat betekent dat de spoorwegbeveiliging werkt en dat er tijdens dit soort proeven geen verkeersregelaars meer nodig zijn. Hoewel we er nog niet helemaal zijn, is dit voor ons een belangrijk moment”, aldus communicatieadviseur Joan van der Veen van de gemeente Rotterdam.

Andere functionaliteiten testen

Doordat het dynamisch testen met meerdere voertuigen tegelijkertijd goed is verlopen, kunnen nu ook andere functionaliteiten worden beproefd. “Zondag gaan we rijden met zandzakken. En volgende week gaan we metrobestuurders opleiden. Zij gaan bijvoorbeeld een aantal bijzondere verrichtingen uitvoeren in de buurt van overwegen. Overigens zullen hierbij wel verkeersregelaars aanwezig zijn, omdat ze bijvoorbeeld achteruit over een overweg moeten rijden, waarbij deze langer dan normaal open zal blijven.”

De positieve testresultaten laten zien dat de nieuwe softwareversie die in april opgeleverd is door Bombardier nu naar behoren werkt. Bij een eerdere testrit eind vorig jaar bleek dat de overweg Deltaweg in Maassluis niet geheel gesloten was toen die werd gepasseerd. Bombardier leverde vervolgens definitieve softwareversie, waarin alle bugs zijn opgelost. Daarna werd de ISA-verklaring afgegeven voor het test- en proefbedrijf.

Reizigersdienst

“Als we het dynamisch test- en proefbedrijf goed hebben doorlopen, dan krijgen we een ISA-verklaring voor het commercieel bedrijf. Daarmee is de metrodienst klaar om reizigers te gaan vervoeren.” Eerder werd gezegd dat de nieuwe metroverbinding mogelijk deze zomer nog in gebruik kan worden genomen. De gemeente Rotterdam wil dat echter niet bevestigen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

3 reacties op “Testritten Hoekse Lijn positief, overwegbeveiliging werkt”

Arco Sierts|04.06.19|00:15

Voor de goede orde: in professionele veiligheidskritieke software bestaan geen bugs. Punt. Uit.
In professionele veiligheidskritieke software kennen we alleen het begrip ‘veiligheidsfout’. En dat is een buitengewoon ernstige zaak. Zoiets vereist grondig onderzoek: wat was de directe oorzaak en wat waren de eventuele achterliggende oorzaken? Is dit systematisch? Kan dit ook op andere manieren ontstaan? Wat leren we hiervan, en hoe voorkomen we herhaling?
Ziet u dit controleproces? ? Ik niet.

Arco Sierts|04.06.19|00:32

Projectorganisatie en leverancier Bombardier zijn niet transparant en dat is onacceptabel. Het gaat hier om een publieke zaak. Ambtenarij, Metropoolregio, Inspectie, bestuur en politiek: iedereen laat het afweten wat betreft verantwoordelijkheid en controle. Kop in het zand, “want het moet & zal gaan rijden”. Hoogste tijd voor de OVV om een vooronderzoek in te stellen. Als niemand wat te verbergen heeft, dan zal daar vast geen bezwaar tegen bestaan. Ja toch?

De Waarheid|07.06.19|01:29

Ze hadden in al die de tijd ook de sporen naar het strand aan kunnen leggen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.