Eerste paal voor vervoersknooppunt Bleizo in de grond

De eerste paal voor het vervoersknooppunt Bleizo over de A12 bij Zoetermeer en Lansingerland is maandag in de grond gegaan. Er wordt een viaduct over de A12 aangelegd met aan de zuidzijde een nieuw treinstation en op het viaduct een RandstadRail-halte. Deze haltes sluiten aan op de bus, auto en fiets. Het nieuwe station wordt naar verwachting in 2018 geopend.

Het knooppunt biedt straks overstapmogelijkheden en reistijdwinst doordat de vervoersnetwerken van Den Haag, Rotterdam en Zoetermeer goed met elkaar worden verbonden. Op dit moment wordt nog nagedacht over een passende naam voor het nieuwe station.

Spoorproject

Het civieltechnische werk en het installatietechnische werk is belegd bij de projectorganisatie van de gemeente Zoetermeer. Zij bouwen de perrons inclusief trappen en liften, maar ook alle technische installaties en voorzieningen om het station goed te laten functioneren. ProRail zorgt ervoor dat de sporen en bovenleidingen hierop goed aansluiten.

De wethouders van Langsingerland en Zoetermeer, regiodirecteur Cees de Vries van ProRail en directeur Arthur Gleijm van Metropoolregio Metropoolregio Rotterdam Den Haag sloegen maandag de eerste paal voor het viaduct over de A12 in de grond.

OV-netwerk

Ook na 2018 wordt geïnvesteerd in de vernieuwing van het regionale OV-netwerk. De plannen hiervoor staan in het Investeringsprogramma ‘Investeren in vernieuwen’ van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en zijn uitgewerkt in de Netwerkvisie RandstadRail.

“We hebben de ambitie om het lightrail-netwerk de komende periode nog verder uit te rollen tussen Rotterdam The Hague Airport, Zoetermeer en Leiden. Ook gaan we onderzoeken hoe we het NS-spoor beter kunnen benutten door ook hier fijnmazige lightrail-verbindingen overheen te laten rijden”, aldus Marc Rosier.

station-bleizo-busplan-noordzijde-klein-kopie

Station Bleizo, RandstadRail-halte, foto: gemeente Zoetermeer
Foto’s: Arcadis /Team V Architectuur

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.