Koperdiefstal, controle, ProRail, foto: ProRail

Koperdiefstal op het spoor flink gedaald

Het aantal koperdiefstallen is ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar flink gedaald. In het eerste half jaar kwam het 54 keer voor dat er koperen onderdelen van het spoor werden gestolen, waar dat in het eerste half jaar van 2014 nog 127 keer gebeurde. Dat is een daling van 57 procent. Volgens spoorbeheerder ProRail is dit te danken aan de maatregelen die worden genomen tegen koperdieven. Bij koperdiefstal ontstaat schade aan het spoor en dit zorgt voor vertraging voor de reiziger.

Om koperdiefstal te voorkomen zijn er nachtelijke controles van beveiligers met honden, buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) van ProRail en de politie. Op meerdere plekken langs het spoor staan camera’s met infrarood en bewegingsmelders om koperdieven op heterdaad te kunnen betrappen betrapt.

Maatregelen

Om de toegang tot het spoor moeilijker te maken, plaatst ProRail hekken. Ook helpen omwonenden van het spoor mee door verdachte situaties te melden. Waar het kan wordt koper door aluminium vervangen, omdat dit veel minder waard is. Daarnaast heeft ProRail koper bewerkt met synthetisch DNA zodat de afkomst van het koper kan worden bepaald.

ProRail werkt samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie, de metaalbranche en het openbaar ministerie in ‘Actie Koperslag’. Binnen deze samenwerking is een wettelijke identificatieplicht bij de inkoop van koper gestart. Bovendien wordt tijdens de strafrechtelijke vervolging meer rekening gehouden met de gevolgen die koperdiefstal voor het spoor en reizigers kan veroorzaken. Dat betekent vaak hogere straffen.

Koperdiefstal

Directeur Pier Eringa van ProRail is blij met de ontwikkeling: “Koperdiefstal op het spoor is risicovol en geeft veel overlast voor reizigers en vervoerders. De afname van het aantal diefstallen is goed nieuws voor het openbaar vervoer.”

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.