Martin Hartensveld, programmanager, Railinfra Opleidingen

‘Innovatie verkleint spanningsveld tussen veiligheid en productie’

Railinfra Opleidingen heeft op haar terrein sinds kort een testopstelling van een systeem voor slimme werkplekbeveiliging. Spoorprofessionals leren bij de praktijkopstelling van het opleidingsinstituut in Amersfoort hoe ze met het systeem ZKL 3000 Remote Control kunnen werken. Opleidingsmanager Martin Hartensveld van Railinfra Opleidingen. “Bij werken in het spoor is een constant spanningsveld tussen veiligheid en productie. Met dit systeem wordt de veiligheid verhoogd doordat mensen niet meer het spoor in hoeven. Daarnaast wordt de beschikbare tijd beter benut.”

Hartensveld: “Wij willen als opleidingsinstituut investeren in innovatie en investeren en digitalisering. 
Met deze proefopstelling kunnen we de laatste innovaties op het gebied van veiligheidstechnologie aan onze deelnemers tonen.” Railinfra Opleidingen doet dit in samenwerking met technologiebedrijf Dual Inventive, de bedenker van het systeem.

Railinfra Opleidingen

Railinfra Opleidingen beschikt sinds 2000 over een uniek opleidingscentrum, waar alle aspecten van de railinfrastructuur te zien zijn. Deelnemers kunnen oefenen met kabels, beveiligingssystemen, spoorconstructies, energievoorziening, bovenleiding en communicatiesystemen zonder dat daarbij de treinenloop in gevaar komt.

Het systeem voor slimme werkplekbeveiliging verkort de tijd tussen het moment waarop er gepland niet wordt gereden en het moment dat het spoor echt buiten dienst is gesteld. Dit maakt het mogelijk om meer werkzaamheden te verrichten tijdens een buitendienststelling. Hartensveld: “Als je met slimme maatregelen de veiligheid van de mensen maximaal kan borgen én de productie kan verhogen, dan is dat winst.”

Op afstand bedienen

Het systeem kan op afstand worden bediend waardoor de werkplekbeveiliger niet langer het spoor in hoeft te gaan om bepaalde handelingen te verrichten. En dat komt ten goede aan de veiligheid.

Samen met Dual Inventive biedt het opleidingsinstituut twee opleidingen aan om met het systeem te werken. Een opleiding voor leider werkplekbeveiliging (LWB’er) en een opleiding voor de voorbereider werkplekbeveiligers (VWB’er). Voor die laatste groep staat het  informatiesysteem MT Info centraal, waarmee het systeem op afstand kan worden bediend. Hartensveld: “De deelnemers leren hoe ze de beveiliging kunnen activeren en deactiveren en hoe ze de veiligheid op het spoor kunnen monitoren.”

Samenwerking

Directeur Lex van der Poel van Dual Inventive: “Wij zijn als technologiebedrijf een minder geschikte partij als opleider. We zijn daarom blij met de samenwerking met Railinfra Opleidingen. 

Spoorprofessionals kunnen hier bekend raken met ons systeem. Tegelijkertijd kunnen ze ons ook feedback geven en met ideeën komen ter verbetering.”

Marieke van Gompel

Bekijk hier het video-interview met Martin Hartensveld en Lex van der Poel:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.