Spoor doorstond hitte van afgelopen dagen goed

Afbeelding: Photo Republic / Marco De Swart (via NS)

Volgens ProRail heeft het spoor de afgelopen dagen niet of nauwelijks last gehad van de hitte, laat een woordvoerder vrijdag weten. Met name de relatief koele nachten kwamen van pas, waardoor spoorstaven in tegenstelling tot vorige maand beter af konden koelen.

Afgelopen woensdag trad het Nationale Hitteplan in werking. Voor ProRail betekent dit onder meer dat de incidentenbestrijders extra water meenemen, bijvoorbeeld voor gestrande reizigers. Daarnaast voert de beheerder extra inspecties uit van het spoor. Problemen waren er in feitelijk niet, zegt de woordvoerder.

Dat was vorige maand wel anders, toen het met name op 19 juli mis ging. Zo moesten er reizigers gered worden uit een trein bij Haarle. Later op de dag kwam daar een storing in de belangrijke Willemsspoortunnel in Rotterdam bovenop. Het verkeer van en naar België en Frankrijk viel daarmee stil. Op Rotterdam Centraal strandden duizend tot vijftienhonderd reizigers. Passagiers kregen last van de hitte, een reiziger werd zelfs onwel.

De hittegerelateerde problemen van vorige maand waren voor ProRail deze week overigens geen aanleiding om extra of buitengewone maatregelen te nemen. Volgens de woordvoerder weet de spoorbeheerder inmiddels precies waar het op moet letten tijdens een hittegolf en zijn de gebruikelijke maatregelen nog altijd passend.

Dit weekend blijft het nog zeer warm in Nederland, met temperaturen tussen 27 en 34 graden. Pas na het weekend koelt het iets af en neemt de kans op een regen- of onweersbui toe. In het zuiden en oosten van Nederland zal de hittegolf echter nog voortduren.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.