Station Maastricht krijgt 105 jaar na dato alsnog officiële opening

Ondanks dat Station Maastricht al sinds 1916 in gebruik is, heeft er nooit een officiële opening van het treinstation plaatsgevonden. Nu na 2,5 jaar de restauratiewerkzaamheden zijn afgerond en het station weer tal van oorspronkelijke kenmerken heeft, vond NS het alsnog tijd voor een feestje.

Op woensdag is daarom met veel spektakel en in het bijzijn van NS president-directeur Marjan Rintel Station Maastricht alsnog officieel geopend. “Met deze restauratie hebben we geprobeerd de meer dan 100 jaar geschiedenis van station Maastricht te borgen, zonder de toekomst ook maar een seconde uit het oog te verliezen. Dus net zo veel aandacht voor talloze monumentale details als voor nieuwe, moderne aanpassingen”, aldus de topvrouw.

Tijdens de restauratiewerkzaamheden is de oorspronkelijke Visitatiehal weer een publieke ruimte geworden, nadat het jarenlang een personeelsverblijf van NS was. Daarnaast keren de fontein en de stationsklok terug in de stationshal, waar overigens nog plek is voor een horeca-uitbater. Ook de authentieke Mosa vloer- en wandtegels zijn in ere hersteld, net als de wandschildering in de AH to go.

Station Maastricht is een ontwerp van George van Heukelom, bekend van onder meer de Inktpot in Utrecht. Het station werd in 1916, ten tijde van de Eerste Wereldoorlog, in gebruik genomen. Ondanks dat Nederland neutraal was in het conflict, was er vanwege de oorlogssituatie over de grens geen reden voor een feestelijke opening.

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.