Kabinet past spoorwegwet aan voor snellere aanpak onbewaakte overwegen

Het demissionaire kabinet wil vaart maken met de aanpak van Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO’s). De rijksoverheid krijgt daarom de bevoegdheid krijgen om dergelijke onbewaakte spoorwegovergangen op te heffen. Ook moet de overheid dadelijk een sluiting kunnen opleggen. Daartoe zal de spoorwegwet worden aangepast.

Het kabinet volgt daarmee het advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, dat al in 2018 adviseerde om de spoorwegwet zodanig aan te passen. Met de aanpassing komt er een zogenoemde aanwijsbevoegdheid, waarmee de minister of staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat kan besluiten om over te gaan tot het beveiligen van een spoorwegovergang, dan wel het opheffen ervan. Daarnaast is het aan de bewindspersoon om te bepalen of een gemeente eraan moet meebetalen.

Volgens het kabinet is de aanwijsbevoegdheid een laatste redmiddel, iets dat Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven afgelopen februari ook al zei, toen ze bekendmaakte dat de aanwijsbevoegdheid in de maak was.

Van Veldhoven benadrukte destijds dat ProRail bij de aanpak van NABO’s in veel gevallen afhankelijk is van welwillende particulieren en gemeenten. En hoewel er volgens de staatssecretaris meestal brede steun voor de aanpak is, blijven er “situaties waar een patstelling dreigt te ontstaan”.

“Daarvoor heb ik een aanwijzingsbevoegdheid in voorbereiding als wettelijke stok achter de deur waarmee, na een zorgvuldige belangenafweging, eenzijdig een verplichting aan een wegbeheerder (gemeente of gebruiker/ rechthebbende) kan worden opgelegd om de benodigde maatregelen te treffen om de verkeersveiligheid op en rondom een onbeveiligde spoorwegovergang te garanderen”, zei Van Veldhoven eerder dit jaar.

De staatssecretaris van D66-huize maakte afgelopen vrijdag bekend op 19 juli uit het kabinet te zullen stappen. Ze treedt per 1 september in dienst bij de internationale niet-gouvernementele organisatie World Resource Institute. Minister Cora van Nieuwenhuizen zal de taken van Van Veldhoven overnemen totdat er binnen D66 een opvolger gevonden is.

De ministerraad is inmiddels akkoord met de geplande wetswijziging, waardoor deze week de zogenoemde internetconsultatie in gang gezet kan worden. Het kabinet streeft ernaar om de wijziging van de Spoorwegwet op 1 januari 2022 in te laten gaan.

Lees meer:

Auteur: Nick Augusteijn

1 reactie op “Kabinet past spoorwegwet aan voor snellere aanpak onbewaakte overwegen”

Illya Vaes|13.07.21|11:08

“Een zorgvuldige belangenafweging”: door wie dan? Volgens mij is er in dit dossier geen neutrale partij.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.