Een NS-trein op station Amsterdam Centraal, foto: ProRail

NS en KLM bundelen krachten op gebied van Artificial Intelligence

NS, KLM, Philips, ING en Ahold gaan gezamenlijk de ontwikkeling van Artificial Intelligence (AI) bevorderen en versnellen. “Wij willen het vestigingsklimaat in Nederland op het gebied van AI verbeteren”, lichtte directeur Commercie en Ontwikkeling Tjalling Smit van NS donderdag toe tijdens het SpoorData-congres van ProRail in Utrecht. 

Onder de naam ‘Kickstart AI’ willen de bedrijven de kloof op het gebied van kunstmatige intelligentie dichten tussen Nederland en landen als het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en China, die op dit vlak flinke vooruitgang hebben geboekt. Volgens Tjalling kan Nederland een voorbeeld zijn op het gebied van ethische en sociale normen voor wat betreft het omgaan met data ten opzichte van landen zoals bijvoorbeeld China, waar daar minder goed mee wordt omgegaan.

Academische benoemingen

De partijen investeringen in publiek-private samenwerking door gezamenlijk te werken aan de benoeming van hoogleraren en universitair docenten. Het doel hiervan is dat jongeren toegang krijgen tot onderwijs, training en vooraanstaande academici op het gebied van AI. De bedrijven hebben afgesproken om bij te dragen aan de benoeming van vijf academici op het gebied van AI die bij verschillende onderwijsinstellingen in Nederland aan de slag zullen gaan.

Verder komt er een Nationale AI-Cursus met als doel de acceptatie van AI in Nederland te bevorderen en de kennis hierover te vergroten. Het doel is dat eind volgend jaar 170.000 mensen zich aangemeld hebben voor de cursus die ook in het Engels beschikbaar zal zijn. Smit wees verder tijdens het SpoorData-congres nog op de AI superchallenges. “Daarbij roepen we bedrijven op om mee te werken aan het oplossen van een maatschappelijk probleem, bijvoorbeeld op het gebied van mobiliteit.”

Actieplan AI

De bekendmaking van NS, KLM, Philips, ING en Ahold om samen te werken aan de Kickstart AI valt samen met de lancering van het Strategisch Actieplan AI (SAPAI) en de Nederlandse AI Coalitie. Daarin zijn afspraken gemaakt om gezamenlijk de groei en het concurrentievermogen van de Nederlandse economie in stand te houden.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.