NS

Vakbonden sturen NS brandbrief omwille veiligheid machinisten en conducteurs

VVMC, de vakbond voor het rooster gebonden spoorpersoneel, heeft een brandbrief aan NS gestuurd vanwege de veiligheid van machinisten en conducteurs op de trein. NS

VVMC, de vakbond voor het rooster gebonden spoorpersoneel, heeft samen met andere vakbonden een brandbrief aan NS gestuurd vanwege de veiligheid van machinisten en conducteurs op de trein. De brief wordt aanstaande donderdag ook nog officieel overhandigd aan NS-directeur Wouter Koolmees. Aanleiding is het zoveelste geweldsincident in korte tijd. Afgelopen weekend vond er in de trein bij Ede een steekpartij tussen twee groepen mensen plaats.

De maat is volgens VVMC vol nadat drie hoofdconducteurs zaterdagavond moesten ingrijpen bij een steekpartij tussen twee rivaliserende groepen, bestaande uit Eritreeërs en Algerijnen. Het incident staat volgens de vakbond niet op zichzelf, maar is de druppel om bij NS kenbaar te maken dat de veiligheid van machinisten, conducteurs en reizigers in het geding is.

Dodelijke slachtoffers voorkomen

“Het treinpersoneel heeft zich heldhaftig gedragen door de overige reizigers te beschermen”, laat VVMC de inhoud van de brief doorschemeren. Volgens de vakbond zijn de personeelsleden van NS helden, maar: “Dat het treinpersoneel te maken krijgt met een steekpartij is natuurlijk absolute waanzin”, oordeelt VVMC. Nog niet zo lang geleden werd op het treinstation van Vlissingen geprobeerd om een hoofdconducteur in brand te steken.

De VVMC denkt aan een kwalijke trend die met ingrijpen van de NS-directie gestopt moet worden. De brandbrief zal aanstaande donderdag 1 juni officieel worden aan NS-directeur Wouter Koolmees. “Het is een kwestie van tijd voordat we dodelijke slachtoffers te betreuren hebben”, aldus de VVMC. “Het zijn harde woorden, maar als je naar de incidenten kijkt die er plaatsvinden, dan is dat helaas de conclusie”, zo besluit de vakbond. “We willen en mogen daar niet op wachten.”

Samen optrekken

Ook vakbond FNV Spoor eist dat er maatregelen worden genomen om de geweldsincidenten op het spoor te beteugelen. “We zien de incidenten hand over hand toenemen”, zegt vakbondsbestuurder Henri Janssen tegenover SpoorPro. “Ik voer daarover namens FNV Spoor veelvuldig overleg met NS.” Volgens Janssen kan NS echter niet alle incidenten zelf voorkomen. Daarom vormt FNV Spoor samen met onder andere VVMC sinds enkele jaren de Kerngroep Sociale Veiligheid OV. Janssen: “We moeten nu samen optrekken, ook naar de regering toe”.

De brandbrief aan NS is via SpoorPro inmiddels ook doorgedrongen tot politiek Den Haag. Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop (PvdA) laat weten dat het lastig is om een “panklaar antwoord” te hebben op de geweldsincidenten in de trein, maar noemt de brief een “zeer duidelijk signaal”. Wybren van Haga (BVNL) noemt de incidenten zorgwekkend en dringt aan op harder beleid. “BVNL pleit voor hogere minimumstraffen”, zo luidt de conclusie.

Lees ook:

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Vakbonden sturen NS brandbrief omwille veiligheid machinisten en conducteurs | SpoorPro.nl
NS

Vakbonden sturen NS brandbrief omwille veiligheid machinisten en conducteurs

VVMC, de vakbond voor het rooster gebonden spoorpersoneel, heeft een brandbrief aan NS gestuurd vanwege de veiligheid van machinisten en conducteurs op de trein. NS

VVMC, de vakbond voor het rooster gebonden spoorpersoneel, heeft samen met andere vakbonden een brandbrief aan NS gestuurd vanwege de veiligheid van machinisten en conducteurs op de trein. De brief wordt aanstaande donderdag ook nog officieel overhandigd aan NS-directeur Wouter Koolmees. Aanleiding is het zoveelste geweldsincident in korte tijd. Afgelopen weekend vond er in de trein bij Ede een steekpartij tussen twee groepen mensen plaats.

De maat is volgens VVMC vol nadat drie hoofdconducteurs zaterdagavond moesten ingrijpen bij een steekpartij tussen twee rivaliserende groepen, bestaande uit Eritreeërs en Algerijnen. Het incident staat volgens de vakbond niet op zichzelf, maar is de druppel om bij NS kenbaar te maken dat de veiligheid van machinisten, conducteurs en reizigers in het geding is.

Dodelijke slachtoffers voorkomen

“Het treinpersoneel heeft zich heldhaftig gedragen door de overige reizigers te beschermen”, laat VVMC de inhoud van de brief doorschemeren. Volgens de vakbond zijn de personeelsleden van NS helden, maar: “Dat het treinpersoneel te maken krijgt met een steekpartij is natuurlijk absolute waanzin”, oordeelt VVMC. Nog niet zo lang geleden werd op het treinstation van Vlissingen geprobeerd om een hoofdconducteur in brand te steken.

De VVMC denkt aan een kwalijke trend die met ingrijpen van de NS-directie gestopt moet worden. De brandbrief zal aanstaande donderdag 1 juni officieel worden aan NS-directeur Wouter Koolmees. “Het is een kwestie van tijd voordat we dodelijke slachtoffers te betreuren hebben”, aldus de VVMC. “Het zijn harde woorden, maar als je naar de incidenten kijkt die er plaatsvinden, dan is dat helaas de conclusie”, zo besluit de vakbond. “We willen en mogen daar niet op wachten.”

Samen optrekken

Ook vakbond FNV Spoor eist dat er maatregelen worden genomen om de geweldsincidenten op het spoor te beteugelen. “We zien de incidenten hand over hand toenemen”, zegt vakbondsbestuurder Henri Janssen tegenover SpoorPro. “Ik voer daarover namens FNV Spoor veelvuldig overleg met NS.” Volgens Janssen kan NS echter niet alle incidenten zelf voorkomen. Daarom vormt FNV Spoor samen met onder andere VVMC sinds enkele jaren de Kerngroep Sociale Veiligheid OV. Janssen: “We moeten nu samen optrekken, ook naar de regering toe”.

De brandbrief aan NS is via SpoorPro inmiddels ook doorgedrongen tot politiek Den Haag. Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop (PvdA) laat weten dat het lastig is om een “panklaar antwoord” te hebben op de geweldsincidenten in de trein, maar noemt de brief een “zeer duidelijk signaal”. Wybren van Haga (BVNL) noemt de incidenten zorgwekkend en dringt aan op harder beleid. “BVNL pleit voor hogere minimumstraffen”, zo luidt de conclusie.

Lees ook:

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.