Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat

Staatssecretaris Heijnen: “Ook na zomer mogelijk minder treinen bij NS”

Printscreen van Kamerdebat

Mogelijk rijden er ook na de zomer minder treinen vanwege de personeelstekorten bij de NS, meldt staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer. De vervoerder kampt met aanhoudende krapte, onder meer door hoger ziekteverzuim dan gebruikelijk en omdat het niet lukt om voldoende medewerkers aan te trekken. Vooral aan hoofdconducteurs is een tekort.

Pas richting het najaar zal een definitief besluit genomen worden, omdat de NS zegt dan meer inzicht te hebben in de vacatures en de verzuimcijfers. De NS verwacht dat de krapte “langer voelbaar” zal blijven.

‘Geen aantrekkelijk perspectief’

Heijnen vindt dit “uiteraard geen aantrekkelijk perspectief voor de reiziger, noch voor het personeel van de NS”. Maar ze benadrukt dat de krapte op de arbeidsmarkt ook geldt voor andere sectoren. Verder schrijft ze dat de NS haar heeft toegezegd de problemen voor de reizigers zo veel mogelijk te beperken. Het vervoersbedrijf probeert op allerlei manieren het personeelsbestand op peil te houden: door actief nieuwe medewerkers te werven, de uitstroom te vertragen en door gepensioneerde collega’s te vragen om deels te blijven werken. Ook kijkt NS of parttimers meer uren willen werken.

Vanaf 13 juni rijden er op bepaalde trajecten al minder treinen, zoals op de lijn tussen Arnhem, Schiphol en Rotterdam. De tienminutentrein wordt teruggebracht naar een kwartiersdienst. Verder worden sommige treinen ingekort, zodat er maar een in plaats van twee hoofdconducteurs nodig zijn.

Als concessieverlener zegt Heijnen vinger aan de pols te blijven houden en “NS te blijven aanspreken op naleving van haar verplichtingen uit de concessie en in gesprek te treden over het beperken van hinder voor de reiziger”.

Bron: ANP / OVPro

Lees ook:

NS past dienstregeling aan vanwege groot tekort aan handen op het spoor

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.