NS Service

Bonden willen meer waardering voor NS-personeel in nieuwe cao

Foto: NS

Het is tijd voor meer waardering van het NS-personeel, dat door de coronapandemie immers zware jaren achter de rug heeft. Die waardering moet financieel en niet-financieel in de nieuwe cao tot uiting komen, menen spoorbonden FNV, CNV, VVMC en VHS. Op dinsdag hebben ze hun cao-voorstellen toegelicht aan NS in de eerste officiële onderhandelingsronde na een eerdere introductie- en kennismakingsbijeenkomst eind april.

“Het moet anders”, stelt FNV Spoor in een brief aan de NS-directie voorafgaand aan de onderhandelingen. “De werknemers van NS hebben gedurende de coronacrisis het spoorbedrijf op de rails gehouden, waardoor Nederland bereikbaar is gebleven.”

De bond hekelt het hoge ziekteverzuim, de enorme werkdruk en de beperkte mogelijkheden om verlof op te nemen. Eén van de speerpunten voor de bond is een automatische prijscompensatie. Als de kosten voor levensonderhoud omhoog gaan, moet het loon automatisch meestijgen. Daarnaast moet ook de koopkracht van de werknemers structureel omhoog, meent de bond met “een loonsverhoging in centen in plaats van procenten”. “Dit nivelleert de toegenomen loonsverschillen tussen NS enigszins. Wel zo eerlijk, wel zo solidair.”

Roofbouw

CNV Vakmensen legt de focus in zijn cao-voorstellen onder meer op goede ontwikkelingsmogelijkheden voor de NS’ers, fit het pensioen kunnen halen, een optie om vervroegd uit te treden en een betere balans tussen werk en privéleven. Wat betreft beloning zet de bond in op een loonsverhoging van 4,5 procent, uitgaande van een cao met een looptijd van twee jaar, met daarbovenop een thuiswerkvergoeding en een verhoging van de decembervergoeding.

VVMC benadrukt in een toelichting van zijn cao-voorstellen aan NS dat de hoge werkdruk van de afgelopen coronajaren nog niet voorbij is. Nu zijn het immers de krappe arbeidsmarkt en het hoge verzuim die NS parten spelen, met als gevolg dat er volgens de bond roofbouw wordt gepleegd op het personeel. “Uiteindelijk gaat dit ten koste van de gezondheid van medewerkers. Dat kunnen wij niet accepteren.” De bond is benieuwd welke oplossingen NS ziet. “NS is flink gezakt op de lijst van aantrekkelijke werkgevers.”

Arbeidsvoorwaarden verbeteren

Om een aantrekkelijke werkgever te blijven moet NS in de ogen van VVMC de nodige arbeidsvoorwaarden verbeteren. Daarnaast komt de bond met een looneis van 8 procent met een minimum van 275 euro bruto per maand en een jaarlijkse automatische inflatiecorrectie. VVMC stelt een looptijd voor van één jaar van de nieuwe cao.

De vorige cao – met een looptijd van 1 april 2020 tot 1 juli 2022 – kwam moeizaam tot stand. De onderhandelingen werden in 2020 op pauze gezet door het uitbreken van corona. Toen ze na vijf maanden weer werden hervat, waren ook de bezuinigingen onderdeel van de gesprekken geworden. Voor de nieuwe cao zijn vooralsnog na dinsdag 10 mei nog vier andere gesprekken gepland: één later deze maand, twee in juni en nog één begin juli.

Dit verhaal is eerder verschenen op OVPro, een zusterpublicatie van SpoorPro.

Lees verder:

U las zojuist één van de premium artikelen gratis.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start abonnement

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Bonden willen meer waardering voor NS-personeel in nieuwe cao | SpoorPro.nl
NS Service

Bonden willen meer waardering voor NS-personeel in nieuwe cao

Foto: NS

Het is tijd voor meer waardering van het NS-personeel, dat door de coronapandemie immers zware jaren achter de rug heeft. Die waardering moet financieel en niet-financieel in de nieuwe cao tot uiting komen, menen spoorbonden FNV, CNV, VVMC en VHS. Op dinsdag hebben ze hun cao-voorstellen toegelicht aan NS in de eerste officiële onderhandelingsronde na een eerdere introductie- en kennismakingsbijeenkomst eind april.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. Ook krijgt u €100 korting op het SpoorPro Seminar ‘Elektrisch werken aan het spoor’.

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.