Conducteur, NS, perron, trein

FNV Spoor roept NS-medewerkers op QR-code corona niet te tonen

Conducteur, NS, perron, trein

Vakbond FNV Spoor heeft zijn leden opgeroepen om te weigeren een QR-code te tonen om naar het werk te gaan. De FNV Spoor Divisieraad NS Reizigers heeft dit naar aanleiding van de persconferentie over de aangescherpte coronaregels bekendgemaakt. “Wij zijn voor een hoge vaccinatiegraad, maar we zijn tegen het wegnemen van werknemersrechten”, licht vakbondsbestuurder Henri Janssen toe. 

Volgens de vakbond zorgt bet coronabeleid van het demissionair kabinet voor grote onzekerheid bij werknemers. Zo leidt het voorbereiden van wetgeving waarmee het coronatoegangsbewijs door werkgevers gecontroleerd kan gaan worden tot veel discussie en verdere polarisering op de werkvloer, aldus de bond.

‘Medewerkers niet uitsluiten vanwege niet vaccineren’

“Wij gaan mensen niet uitsluiten op basis van hun keuze om zich niet te vaccineren. Dat kan ook niet, want als mensen zich bijvoorbeeld om medische redenen niet laten vaccineren, dan moet je ze alternatief werk aanbieden. En alternatief werk aanbieden kan niet, want er is overal een tekort aan personeel.”

“De overheid moet dit beleid niet bij de werkgever neerleggen. Het gaat om het uitsluiten van werk en inkomen.” FNV had NS na de persconferentie van 2 november gevraagd om een standpunt over de coronamaatregelen. De spoorvervoerder zou toen hebben aangegeven de persconferentie van 12 november af te willen wachten. “Wij wachten nu niet meer af wat NS gaat zeggen. We zeggen nu al dat dit niet gaat gebeuren.”

‘Plannen leiden tot gevaarlijk hellend vlak’

De komende weken wordt gewerkt aan een wetswijziging om nieuwe maatregelen voor de langere termijn mogelijk te maken. Daarbij zal onder meer worden ingezet op de mogelijkheid voor ondernemers om te werken met een 2G-systeem waarbij een negatieve test geen coronatoegangsbewijs is. De coronapas wordt dan ook verplicht in niet-essentiële winkels en kan ook op de werkvloer worden gevraagd.

FNV Spoor vindt dat de plannen van het kabinet en andere betrokkenen bij de corona-aanpak leiden “tot een gevaarlijk hellend vlak”. De vakbond wil daarvan ‘wegblijven’. “Op kantoor en in personeelsverblijven is vanwege de thuiswerkmaatregelen genoeg ruimte voor medewerkers om zich aan de 1,5 meterregel te houden, waardoor de QR-test daarvoor niet nodig is”, aldus Janssen.

In de trein is het voor conducteurs en reizigers moeilijker om afstand te houden, vindt de vakbondsbestuurder. Janssen vindt het 2G-systeem disproportioneel en ineffectief. “Het is een zwaar middel om alle medewerkers te checken of ze gevaccineerd zijn. Daarnaast reizen veel van deze medewerkers met de trein, samen met zo’n 800.000 reizigers van wie ze ook niet weten of ze gevaccineerd zijn. Dat is schijnveiligheid.” De bond roept leden op om niet mee te werken aan het 2G-systeem en zal de medewerkers hierin steunen.

Discussies over QR-code

De bond zegt meegezogen te worden in discussies over de QR-code bij bars en restaurants of bioscopen. FNV Spoor geeft aan te gaan “over werk en inkomen van de medewerkers” en niet over “hoe leden hun vrije tijd willen inrichten en hun inkomen willen spenderen”. De bond roept leden op om andere maatregelen 1,5 meterregel en de mondkapjesplicht te respecteren op het werk.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

6 reacties op “FNV Spoor roept NS-medewerkers op QR-code corona niet te tonen”

Teko Salverda|15.11.21|13:10

Zoals velen denkt ook de FNV voornamelijk in zijn eigen kringetje in plaats van naar het algemeen belang (bestrijden van het Covid-19 virus).
“Tegen het wegnemen van werknemersrechten”: Het recht om zijn medemens te besmetten?
Overigens worden niet-gevaccineerden niet uitgesloten, dat doen zij zelf (het geringe aantal met een medische reden uitgezonderd).

Harm Steenkamp|15.11.21|14:24

Dhr Salverda begrijpt kennelijk niet dat 2G wordt ingevoerd om te voorkomen dat ongevaccineerden besmet worden en niet andersom. Dat heb ik niet bedacht, maar dat is het argument van de regering.

Teko Salverda|15.11.21|17:34

Bedankt, meneer Steenkamp voor uw correctie. De maatregel 2G is inderdaad vooral om de druk op de zorg te beteugelen, waarmee ook niet-coronaire patiënten gediend zijn. Een zeer goed argument, lijkt mij. Denkt de FNV ook aan de oorzaak van overbelaste werknemers in de zorg?
Niettemin kunnen gevaccineerden het coronavirus nog bij zich dragen. Doordat zij echter gemiddeld minder virusdeeltjes meedragen dan ongevaccineerden, zullen zij minder gemakkelijk het virus overdragen dan ongevaccineerden.

Henk Rosink|15.11.21|19:37

Ik heb zelf de dood in de ogen gekeken door corona. Vaccinatie is een keus het krijgen van corona niet. Help corona de wereld uit.

Ron Kemper|15.11.21|20:51

Misschien moet men eens realiseren dat de werkgever dient te zorgen voor een veilige werkplek.
Waarom zou het OV personeel een QR Code moeten tonen aan de werkgever terwijl de reizigers geen QR code controle hoeven te ondergaan. Daarnaast reizen er nog legio reizigers zonder mondkapjes in het OV die zelfs ongemoeid worden gelaten. Dit lijkt sterk op meten met 2 maten.

Peter Poell|16.11.21|18:10

Gefaccineerden besmetten elkaar en worden er steeds zieker van, ze hebben door het vaccin geen natuurlijke imuniteit meer, zie de special van dr proffessor viroloog geert vanden Bossche , dit gaat de komende jaren een waar bloedbad aan richten ik laat mij door niemand dwingen met een experimenteel vaccin, ik dacht dat nederlanders een volk was van leeuwen wat t embleem op de voetbalsjirtjes suggereert ,maar we zijn schapen die lachend naar de slachtbank worden geleid

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.