Treinmachinist

Spoorvakbonden: nog niet akkoord met tweede bezuinigingsvoorstel NS

Treinmachinist

Het tweede formele gesprek tussen vervoerder NS en vakbonden FNV Spoor, VVMC, VHS Spoorprofessionals en CNV Vakmensen heeft nog niet geleid tot een akkoord. NS legde afgelopen vrijdag een nieuw bezuinigingsvoorstel voor aan aan de bonden, nadat een eerste voorstel was afgewezen. “We gaan het nieuwe voorstel bespreken met onze leden.”

De spoorvakbonden gaan naar eigen zeggen terug naar hun achterbannen en de ondernemingsraden voor overleg. “Uiteraard wilde NS het liefst gisteren een handtekening onder een werkgelegenheidspact, maar zover zijn de bonden nog lang niet. Wij hebben aangegeven dat we eerst terug willen naar onze leden om het nieuwe voorstel te bespreken. En aangezien we midden in de vakantieperiode zitten zal dat enige tijd in beslag nemen.”

Gedwongen ontslagen

De onderhandelingen over een nieuwe cao en pensioenopbouw tussen en NS en de bonden werden in maart stopgezet vanwege de coronacrisis. Sindsdien is de situatie flink veranderd en moeten de gesprekken ook leiden tot afspraken over een werkgelegenheidsgarantie. NS verwacht 2.300 arbeidsplaatsen te moeten schrappen. Gedwongen ontslagen kunnen waarschijnlijk worden voorkomen, zegt NS. Maar dat vereist volgens de vervoerder wel flexibiliteit en wendbaarheid. Volgens FNV verdwijnen de banen puur uit honger naar bezuinigingen en rendement en neemt de werkdruk op blijvend personeel hiermee alleen maar toe.

Volgens de bonden moet het Rijk opdraaien voor de kosten van NS die niet worden gedekt door de beschikbaarheidsvergoeding van 2020, in plaats van het personeel. “Feit blijft dat NS op last van het kabinet met een volledige dienstregeling moest en moet blijven rijden en dat de directie van NS met minister Wopke Hoekstra afspreekt, dat daarvoor slechts 93 procent van de kosten in 2020 worden vergoed. Wiens probleem is dat?”, aldus bestuurder Henri Janssen.

Rekening betalen

Tijdens de bespreking van het voorstel van NS legden de bonden opnieuw de uitnodiging op tafel om samen met NS naar minister Hoekstra te gaan en hem te overtuigen om “gewoon netjes de rekening te betalen” voor de gevraagde en geleverde prestaties. NS is tot op heden niet ingegaan op deze uitnodiging.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.