NMBS trein Belgie

Belgische machinisten vragen maatregelen tegen zelfdodingen op het spoor

Belgische machinisten vragen om drastische preventieve maatregelen, nadat deze week meerdere zelfdodingen plaatsvonden op het Belgische spoornet. Vier dagen achter elkaar overleed elke dag een persoon op het spoor bij Duffel. In een aantal gevallen betrof het een patiënt van een nabijgelegen psychiatrische kliniek.

Al jarenlang vinden zelfdodingen plaats op de spoorlijn Antwerpen-Brussel, ter hoogte van de psychiatrische kliniek in Duffel. Dergelijke wanhoopsdaden leiden niet alleen tot vertragingen op de drukste spoorwegas van België, ze zorgen ook voor psychologische problemen bij de machinisten die de zelfdoders niet konden ontwijken.

Voorzichtig rijden

De onafhankelijke spoorvakbond OVS vreest dat het einde van deze golf wanhoopsdaden nog niet in zicht is, onder meer doordat zelfdodingen en de berichtgeving hierover in de media kunnen aanzetten tot suïcidaal gedrag. Daarom vraagt OVS aan de spoorwegbedrijven om op dit baanvak alvast meteen de procedure ‘voorzichtig rijden’ toe te passen. Dat komt vooral neer op rijden met en lagere snelheid, zodat de bestuurders sneller kunnen remmen en een beter zicht hebben op de weg voor hen.

Een tiental jaar geleden liet toenmalig minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V) de preventie van zelfdoding als een prioriteit opnemen in de beheersovereenkomsten met de NMBS en spoorwegbeheerder Infrabel. Sindsdien is in Duffel de omheining naast de spoorweg met 300 meter verlengd. Vervotte is nu voorzitter van de groep Emmaüs. Dat is de groep die onder meer de Duffelse kliniek beheert. Bij Infrabel was niemand bereikbaar voor commentaar.

Heb je hulp nodig, dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 en 113.nl.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur van Nieuwsblad Transport, een zusteruitgave van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.