Daniël Kamphuis, student, Hogeschool Utrecht

Nieuwe studenten starten aan minor Railtechniek

Daniël Kamphuis, student, Hogeschool Utrecht

VIDEO – Twintig nieuwe studenten zijn maandag gestart met de minor Railtechniek aan de Hogeschool Utrecht. De minor Railtechniek is een samenwerking tussen de Hogeschool Utrecht, ProRail, Vakgroep Railinfra van Bouwend Nederland, NL Ingenieurs en Rail Infra Opleidingen (RIO).

Studenten Railtechniek kunnen vanuit vier opleidingen instromen in deze minor: Civiele Techniek, Werktuigbouwkunde, Technische Bedrijfskunde en Elektrotechniek.

Samenwerking met spoorbranche

Paul Dirix, directeur Operatie van ProRail was bij de opening van het nieuwe schooljaar: “De Hogeschool Utrecht helpt ons door onze mensen het vak van lesgeven te leren zodat uiteindelijk de goede hoeveelheid stof en de kennis wordt overgedragen aan de studenten.”

André Henken, directeur faculteit Natuur en Techniek: “Je ziet uiteindelijk in de uitvoering dat het ongeveer een 50-50 inspanning is tussen de hogeschool en de externe partijen.”

Sector van de toekomst

Daniël Kamphuis, heeft inmiddels de minor Railtechniek afgerond en loopt nu stage bij Arcadis als uitvoerdersbegeleider. “De mensen uit de praktijk kunnen heel goed lesgeven en zijn heel bevlogen over hun vak. Ze vertellen vol passie over hun werk.”

Directeur Rob Mooren van Arcadis: “De spoorsector is eigenlijk de sector van de toekomst, want het is zo breed wat je in deze branche kunt doen. Van de hele zachte kant als het gaat om milieu en communicatie tot de keiharde kant van de harde techniek.”

Hbo-technici

Door de vergrijzing en technologische ontwikkelingen heeft de spoorsector de komende jaren dringend behoefte aan nieuwe hbo-technici die goed kunnen omgaan met de uitdagingen van het spoor. Deze minor kan in de toekomst dus gaan voorzien in de nieuwe instroom van goed personeel. Afgelopen studiejaar ontvingen al 16 hbo-studenten hun certificaat voor de nieuwe minor Railtechniek.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.