werkzaamheden, spoor, onderhoud

Definitief akkoord over cao railinfra

Er is een definitief akkoord over de cao railinfra 2013-2014. De leden  van de vier vakbonden in de Railinfra Sector hebben nu ook ingestemd met het principeakkoord. Werkgevers verenigd in de vakgroep Railinfra Bouwend Nederland stemden afgelopen week al in met het akkoord. De cao heeft een looptijd van 18 maanden en gaat op 1 januari 2013 in. De lonen worden per 1 juli 2013 met twee procent verhoogd.

Tegelijkertijd met het principeakkoord wordt ook het convenant tussen de vakbonden, werkgevers en ProRail ondertekend. Daarin zijn afspraken gemaakt over de omvang van het beschikbare werk in de sector voor de komende vier jaar. Het convenant is de basis voor de afspraak die in de cao gemaakt is, dat een eventuele afbouw van onderhoudspersoneel in beginsel via natuurlijk verloop zal geschieden.

Werkzekerheid

De vier jaar werkzekerheid die dankzij het convenant bedongen is, geeft spoorbedrijven meer gelegenheid om oplossingen te zoeken voor het teruglopend werk. Werknemers voor wie geen werk meer is, kunnen bijvoorbeeld via natuurlijk verloop afvloeien.

De onvrede met het uitblijven van een nieuwe cao en de zorgen over het aanbestedingsbeleid van ProRail leidden begin dit jaar tot een serie stakingen van spoorwerkers, verspreid over het hele land.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.