werkzaamheden BAM Almere

Twee procent salarisverhoging voor werknemers in railinfra

De ruim 3.200 werknemers in de railinfra krijgen er 2 procent in salaris bij. Dat een van de afspraken die de vakbonden en werkgevers gemaakt hebben in het cao-akkoord dat ze eerder deze week bereikten. De nieuwe cao geldt van 1 januari 2013 tot 12 juli 2014. De leden van de vakbonden moeten nog wel instemmen met het akkoord.

Met de nieuwe cao gaat ook het convenant in met ProRail waarover eerder afspraken zijn gemaakt met de vakbonden. Hierin staat hoeveel geld de spoorbeheerder minimaal reserveert voor onderhoud aan het spoor. Vakbondsbestuurder Tjitze van Rijssel, onderhandelaar namens CNV Vakmensen, is blij met de afspraken voor de gelden voor spooronderhoud. Die bieden werkzekerheid voor de komende jaren en daarmee rust op het spoor.

Minimaal bedrag

“Die bodem is belangrijk, want dat betekent werk.” Bij de infrabedrijven was de afgelopen maanden veel onrust over teruglopende bestedingen. “Vorig jaar gaf ProRail 270 miljoen euro uit voor klein onderhoud aan het spoor. De angst bestond dat dat bedrag de komende maanden in rap tempo omlaag zou gaan. In het convenant is nu vastgelegd dat de ProRail de komende vier jaar elk jaar minimaal 80 procent van dat bedrag hiervoor reserveert. Als er niet direct spoorwerk is, dan wordt er vervangend werk gezocht.”

De vier jaar werkzekerheid die dankzij het convenant bedongen is, geeft spoorbedrijven meer gelegenheid om oplossingen te zoeken voor het teruglopend werk. Werknemers voor wie geen werk meer is, kunnen bijvoorbeeld via natuurlijk verloop afvloeien. De komende weken worden het cao-akkoord en het convenant met ProRail voorgelegd aan de leden.

Stakingen eerder dit jaar

De onvrede met het uitblijven van een nieuwe cao en de zorgen over het aanbestedingsbeleid van ProRail leidden begin dit jaar tot een serie stakingen van spoorwerkers, verspreid over het hele land.

Lees ook
Vakbonden voorzien uitbreiding stakingen railsector
Tweede stakingsweek voor spooronderhoud
Werkgevers en bonden hervatten gesprekken spooronderhoud

 

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.