Uitreiking, certificaat, veiligheidsladder

Spooraannemers ontvangen eerste certificaten voor veiligheidsladder

ProRail heeft donderdag de eerste certificaten voor de Veiligheidsladder uitgereikt aan diverse spooraannemers. Dit meetinstrument gaat na in hoeverre een bedrijf aandacht heeft voor veilig werken. De Veiligheidsladder moet er voor zorgen dat het aantal onveilige situaties en incidenten zoals verzuim en schade afnemen.

ProRail past de Veiligheidsladder sinds vorig jaar in de spoorsector toe. Met het meetinstrument kan worden bepaald op welk veiligheidsniveau (trede van de ladder) een bedrijf zich bevindt. Het meet hoe alert mensen zijn op onveilige situaties op het werk. Daarnaast kijkt het naar de bedrijfscultuur en of werknemers elkaar makkelijk aanspreken op risicovol gedrag.

Beloning

Bedrijven die een certificaat hebben voor niveau 3 van de veiligheidsladder hebben sinds 1 januari 2013 recht op vijf procent fictieve korting bij aanbestedingen van ProRail. Daarmee wordt het veilig gedrag van spoorbedrijven beloond. Het voordeel in gunning ontstaat wanneer aannemers meer doen aan veiligheid dan volgens de wet is voorgeschreven.

Volgens Dieter van Delft, adviseur externe kwaliteit bij ProRail, mogen de aannemers trots zijn op de behaalde resultaten: “Het bewijst dat we op de goede weg zijn en is een stimulans om de ingeslagen weg – het verbeteren van het veiligheidsbewustzijn – te vervolgen en te klimmen naar een hogere trede op de ladder.”

Beloning

VolkerRail is één van de eerste aannemers die gecertificeerd is voor trede 3. Jan Vos, directeur VolkerRail: “Wij zijn trots op het feit dat wij in zo’n vroeg stadium op trede 3 stonden. Het geeft aan dat we op de goede weg zijn. Tegelijkertijd realiseren we ons dat we ten aanzien van veiligheid nog vele stappen te gaan hebben, zowel voor het bedrijf, voor ProRail als voor de gehele keten.”

“Wij blijven, samen met ProRail en branchegenoten, actief bezig om de veiligheid in en langs het spoor zo veel mogelijk te vergroten. Verder is uitbreiding van de ladder als instrument richting andere partijen in de branche een goede zaak. Dat kan het alleen maar beter maken”, aldus de directeur. Naast VolkerRail ontvingen ook spooraannemers BAM Rail, Dura Vermeer, Strukton Rail, Spitzke, Asset Rail, VolkerRail, Swietelsky, Van Gelder Rail, Rail Partner Holland en Imtech donderdag een certificaat.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. Ook krijgt u €100 korting op het SpoorPro Seminar ‘Elektrisch werken aan het spoor’.

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Spooraannemers ontvangen eerste certificaten voor veiligheidsladder | SpoorPro.nl
Uitreiking, certificaat, veiligheidsladder

Spooraannemers ontvangen eerste certificaten voor veiligheidsladder

ProRail heeft donderdag de eerste certificaten voor de Veiligheidsladder uitgereikt aan diverse spooraannemers. Dit meetinstrument gaat na in hoeverre een bedrijf aandacht heeft voor veilig werken. De Veiligheidsladder moet er voor zorgen dat het aantal onveilige situaties en incidenten zoals verzuim en schade afnemen.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. Ook krijgt u €100 korting op het SpoorPro Seminar ‘Elektrisch werken aan het spoor’.

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.