staking, spoor, België, NMBS

Belgische spoorvakbond schort acties op

De aangekondigde spoorstaking in België op 21 maart is van de baan. Spoorvakbond ACOD laat weten de eerder aangekondigde acties op te schorten. Dat heeft de bond besloten na een ‘verzoeningsgesprek’  met de directie van spoorwegmaatschappij NMBS.

Tijdens die bijeenkomst zijn voorstellen gedaan om de organisatie rond het spooronderhoud te verbeteren. Zo komt er een gezamenlijke werkgroep met vertegenwoordigers van NMBS, spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel en de vakbonden die zich onder meer gaat bezighouden met de personeelstekorten en de verslechterde arbeidsomstandigheden voor spoorwerkers. Het tekort aan personeel vergroot de werkdruk. Ook zou er daardoor meer werk uitbesteed moeten worden.

Cijfers

Onlangs ageerde ACOD tegen cijfers van het ministerie die zouden aantonen dat er de afgelopen jaren steeds meer gestaakt wordt op het Belgische spoor. De bond relativeerde die cijfers. Een deel van de acties was spontaan ontstaan. Bovendien zou de overlast voor reizigers erg meevallen. Ook zei de bond dat de acties alleen maar aantonen dat de politiek te weinig doet om de situatie op het spoor te verbeteren.

Auteur: Bart Pals

Bart Pals is hoofdredacteur van Nieuwsblad Transport, een zusteruitgave van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.