Marion Gout, directeur ProRail, SpoorProTV

Gout: vakmanschap in spoorsector hard nodig (video)

Om de doelstelling van nul vermijdbare verstoringen te behalen, dient vakmanschap in de spoorsector behouden te blijven. Dat zegt ProRail-directeur Marion Gout. ProRail maakte vorige week bekend dat de spooraannemers voor de komende vier jaar een minimale werkgarantie krijgen.

ProRail is samen met de spooraannemers een conceptconvenant overeengekomen waarin voor de komende vier jaar een minimale werkgarantie is vastgelegd. Daarbij gaat het om 80 procent van de 269 miljoen euro die de ProRail het afgelopen jaar uitgaf aan klein spooronderhoud. “We doen dit om spooraannemers de zekerheid te geven dat het ons om een goede prijs-kwaliteit verhouding gaat”, stelt Gout.

Dalende prijzen

Vakbonden voeren al weken actie tegen de dalende prijzen in de aanbestedingen van het spooronderhoud. Daardoor zouden veilige situaties ontstaan en vakmanschap uit de spoorbranche verdwijnen.

Als de aanbestedingen van nieuwe onderhoudscontracten de komende vier jaar verder dalen dan de beloofde 80 procent, dan belooft ProRail de erkende spooraannemers extra onderhoudsopdrachten te gunnen om uit te komen op hetzelfde werkvolume.

Genoeg werk

Volgens Gout is er genoeg werk: “Wat wij niet goed weten is hoe de aanbestedingen in financiële zin eindigen. Als er ruimte overblijft, dan hebben wij voldoende werk om handen om dat onderhoud in dezelfde tijd aan te besteden.”

Spooraannemers reageren positief op de werkgarantie van ProRail. Directeur Sebald van Royen van BAM Rail: “Wij zijn blij met het convenant en het feit dat ProRail haar verantwoordelijkheid voor de werkgelegenheid in de sector erkent.” 

Woordvoerder Irene van Dam van Strukton Rail: “Het is fijn dat ProRail nu de medeverantwoordelijkheid neemt voor het behoud van vakmanschap.”

Auditcommissie

Van Royen: “Het is nu wachten op de doorrekening van AEF (adviesbureau Andersson Elffers Felix, red.) en de uitkomst van de auditcommissie die onderzoek doet naar de manier van aanbesteden van het klein onderhoud. Op basis van die uitkomsten zal moeten blijken of de bonden en werkgevers tot een cao kunnen komen. Het convenant is een goede stap in die richting.”

Op dit moment is een onafhankelijke commissie bezig met een onderzoek naar de betrouwbaarheid en de veiligheid van de PGO-contracten. De resultaten worden naar verwachting deze zomer bekendgemaakt.

Veiligheid

ProRail werkt sinds 2008 met de contractvorm prestatiegericht onderhoud. Dit is voortgekomen uit de wens van de Nma en de Europese Commissie om het spooronderhoud net als in andere sectoren ook openbaar aan te besteden. Gout: “Het blijkt dat marktwerking in het verleden goed heeft gewerkt voor de luchtvaart, de energiesector en de telecomsector. De kwaliteit voor de consument is daarbij toegenomen.”

Strukton Rail en de vakbonden luidden vorig jaar de noodklok geluid over de veiligheid op het spoor. Zij stellen dat doordat de prijs doorslaggevend is, dit ten koste gaat van de kwaliteit van het spooronderhoud. Dit kan tot vertragingen en mogelijk ongelukken leidden. Diezelfde conclusies trok de Inspectie voor Leefomgeving en Transport in een quick scan.

Marieke van Gompel

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.