Reizigers op centraal station van Berlijn

Duitsland komt met goedkoop OV-abonnement en verlaagt accijns op brandstof

Bron: DB https://mediaportal.deutschebahn.com/marsDB-Mediaportal/de/instance/ko/Personenverkehr.xhtml?oid=5871656&relId=1001

De Duitse regering komt met een reeks maatregelen om huishoudens te helpen met de sterk gestegen energieprijzen door de oorlog in Oekraïne. Drie maanden lang kunnen Duitsers voor negen euro per maand met het OV reizen, in de hoop dat ze de auto laten staan en met de trein of bus reizen. Ook komt er een tijdelijke verlaging van de accijns op benzine en diesel.

De accijns op benzine gaat met 30 cent per liter omlaag en die op diesel met 14 cent. Wanneer de accijnsverlaging van drie maanden ingaat is niet duidelijk. In Nederland gaat de brandstofaccijns per 1 april omlaag, op benzine met 17 cent en op diesel met 11 cent. In België zijn de accijnzen op brandstof al verlaagd.

Verder krijgen mensen in de bijstand opnieuw een eenmalig bedrag van 100 euro, bovenop een vergelijkbaar bedrag dat eerder al was toegezegd. Daarnaast ontvangen belastingbetalers een vergoeding van 300 euro en gaat de kinderbijslag met een eenmalig bedrag van 100 euro omhoog.

Pakket aan maatregelen

Minister van Financiën Christian Lindner zei dat dit pakket maatregelen van de regeringscoalitie aantoont dat mensen in Duitsland kunnen rekenen op de overheid om te handelen in de crisis die is veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. In totaal is met het pakket maatregelen een bedrag gemoeid van 15 miljard euro.

Berlijn maakte verder bekend te kijken naar het langer openhouden van steenkolencentrales. Duitsland wil eigenlijk steenkool in 2030 helemaal uitgefaseerd hebben, maar door de oorlog in Oekraïne wil de Duitse regering veel minder afhankelijk worden van Russisch gas en moet daarom mogelijk langer worden doorgegaan met steenkool.

Steenkool is goed voor ongeveer een kwart van de stroomproductie in Duitsland. Het land is voor ongeveer 65 procent van zijn gastoevoer afhankelijk van leveringen uit Rusland. Bondskanselier Olaf Scholz zei woensdag tegen het Duitse parlement nog dat Europa zijn afhankelijkheid van Russische energie zo snel mogelijk zal stoppen, maar dat dit niet van de ene op de andere dag kan.

Lees ook:

Deutsche Bahn start in mei tweede testfase slimme sensortechnologie Sensors4Rail

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

2 reacties op “Duitsland komt met goedkoop OV-abonnement en verlaagt accijns op brandstof”

kees boer|30.03.22|22:26

deden

kees boer|30.03.22|22:27

deden ze dat maar ook bij ons zo ; jaar in jaar uit hebben ze daar meer ambitie op het spoor

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.