Een bord met een verwijzing naar de mondkapjesplicht op station Rotterdam Centraal

Kabinet komt met versoepelingen van coronamaatregelen

Het nieuwe kabinet zal op zijn eerste coronapersconferentie aankondigen dat de harde lockdown wordt versoepeld. Het wordt het eerste gezamenlijke optreden van premier Mark Rutte en Ernst Kuipers, de nieuwe minister van Volksgezondheid.

Donderdag lekten zoals gebruikelijk al vroegtijdig de hoofdlijnen van het nieuws uit waarmee het kabinet komt. De coronaregels voor het hoger onderwijs, detailhandel, contactberoepen en sport worden vanaf zaterdag versoepeld.

Het aantal treinreizigers nam de afgelopen periode flink af als gevolg van de aangescherpte coronamaatregelen. NS is op een aantal trajecten met minder treinen in de avond gaan rijden. De vervoerder meldde eind december al sinds de start van de lockdown op 19 december zo’n 45 procent van het aantal reizigers te vervoeren ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Op dit moment heeft de NS zowel overdag als ’s avonds ongeveer een derde van het aantal gebruikelijke reizigers (vergeleken met 2019).

Druk vanuit samenleving voor versoepeling neemt toe

De druk vanuit de samenleving om te versoepelen neemt steeds verder toe. Vrijdag wordt in de eerste reguliere ministerraad een besluit genomen over het afschalen van de coronamaatregelen. Om 19.00 uur is dan de persconferentie van Rutte en Kuipers.

Er is sinds 19 december een harde lockdown van kracht. Die werd ingesteld omdat het aantal ziekenhuisopnames en besmettingen snel steeg door de omikronvariant. Het aantal besmettingen is inmiddels ongekend hoog, maar het aantal ziekenhuisopnames en de ic-bezetting nemen juist af.

De persconferentie zal wel anders zijn dan in het verleden. Kuipers zal een scherm gebruiken om met onder meer grafieken zijn verhaal te ondersteunen. De gebarentolken zijn er niet meer bij. Zij zitten in een andere kamer en worden via een kleiner schermpje in beeld gebracht.

Bron: MvG/ANP

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.