Een trein van de NMBS

Infrabel schrapte vorig jaar 50 procent meer treinen

Het aantal geheel of gedeeltelijke geschrapte treinen is vorig jaar sterk gestegen. Infrabel schrapte maar liefst 34.266 treinen geheel of gedeeltelijk. Dat is ongeveer de helft meer dan in 2020 (23.158) en ook een flinke stijging ten opzichte van 2019 toen er 29.679 treinen geschrapt werden. Dat meldt vakblad RailTech.be op basis van cijfers van Infrabel.

De infrabeheerder wijt deze grote stijging geschrapte treinen aan de watersnood in Wallonië in juli waardoor meer dan 25 lijnen onderbroken werden en sommige lijnen zelfs tot oktober uit de running lagen. Daarnaast droegen winterse omstandigheden in februari vorig jaar ook tot een toename van treinen die uitvielen.

Winters weer

Deze weersomstandigheden waarbij het het kwik naar min tien graden zakte, was ook funest voor de punctualiteit. In deze week zich 60.811 minuten vertraging op. Een week eerder, onder mildere omstandigheden, bedroeg de vertraging 19.521 minuten.

Lichte daling stiptheid

Over heel 2021 nam de punctualiteit van de binnenlandse reizigerstreinen licht af in vergelijking met 2020. Gemiddeld reed 92,6 procent van de treinen in 2021 op tijd, of met een vertraging van maximaal zes minuten. Een jaar eerder was dat nog 93,6 procent.

Infrabel geeft aan dat een vergelijking met 2020 deels mank gaat. “Door de coronasituatie was 2020 een heel atypisch jaar. Er was een aangepaste dienstregeling met heel wat minder treinen”, becommentarieert Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit de jaarcijfers. In vergelijking met 2019 is de stiptheid er wel op vooruit gegaan, toen reed 90,4 procent van de treinen op tijd.

Lees het volledige verhaal op RailTech.be.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.