Langeafstandstrein Deutsche Bahn

Nieuwe dienstregeling Deutsche Bahn: vanaf zondag rijden XXL-ICE’s

De nieuwe dienstregeling van Deutsche Bahn voor 2022 gaat op zondag 9 december in. Eind dit jaar breidt DB haar langeafstandstreinen fors uit met 50.000 stoelen meer per dag. Dit is mogelijk door meer aansluitingen en de ingebruikname van de XXL-ICE’s. Dit zijn extra lange hogesnelheidstreinen met meer zitplaatsen. 

Met ingang van de nieuwe dienstregeling zullen ongeveer 20 van de ICE-XXL-hogesnelheidstreinen gaan rijden. Deze voertuigen hebben een lengte van 374 meter en kunnen 918 mensen vervoeren. Volgens DB is dat vijf keer zoveel als een middellange-afstandsvliegtuig.

Uitbreiding lange-afstandvloot

In de afgelopen jaren heeft DBt de lange-afstandsvloot flink uitgebreid. In de afgelopen twee jaar zijn er 46 ICE 4- en 29 Intercity 2-dubbeldekkers in gebruik genomen. Eind dit jaar waren er zo’n 340 ICE-treinen in gebruik.

Vanaf aanstaande zondag gaat de dienstregeling 2022 in. Aan het eind van dit jaar breidt DB haar langeafstandsdiensten fors uit.

Directeur Langeafstandsvervoer Michael Peterson: “Iedereen die tegenwoordig moet reizen, moet dat veilig en met een goed gevoel kunnen doen. Daarom creëren we ruimte in onze treinen. Als de dienstregeling verandert, bieden we in onze langeafstandstreinen al 50.000 zitplaatsen per dag meer aan dan in het voorgaande jaar. Rond kerst en oudejaarsavond komen er zo’n 100 speciale treinen bij. Nooit eerder reden er zoveel langeafstandstreinen op het Duitse spoor als eind dit jaar.”

100 extra treinen rond kerst

De extra treinen zullen van 22 december 2021 tot 2 januari 2022 voornamelijk rijden op de verbindingen waar veel vraag naar is, bijvoorbeeld tussen Berlijn en Stuttgart of München of tussen Keulen, Düsseldorf en Berlijn. Voor de kerst zet DB extra servicemedewerkers in op de treinstations. Deze helpen passagiers bij het in-, uitstappen en overstappen, bijvoorbeeld door bagage of kinderwagens in de trein te tillen of informatie te verstrekken.

Aangezien de feestdagen dit jaar in het weekend vallen, verwacht DB een groot aantal passagiers voor de dagen vlak voor en na de twee kerstvakanties, namelijk op 23, 27 en 28 december.

Treinen concurreren met vliegtuigen

Ongeveer 20 van de 13-delige treinen zullen rijden als de dienstregeling verandert. Met een lengte van 374 meter kunnen ze 918 mensen vervoeren. Dat is vijf keer zoveel als een gemiddeld afstandsvliegtuig. De nieuwe sprinterverbindingen zijn volgens DB een snel en milieuvriendelijk alternatief voor acht van de tien sterkste binnenlandse Duitse vliegroutes.

De reistijd op het traject tussen München en Zürich wordt met de helft van de verbindingen met 30 minuten teruggebracht tot ongeveer drie en een half uur. Dit wordt mogelijk gemaakt door het gebruik van het Europese treinbesturingssysteem ETCS. Elke twee uur verbindt een nieuwe langeafstandslijn Dortmund en Münster via Siegen met Frankfurt am Main.

Nieuwe nachttreinverbinding

DB wijst er verder op dat de spoorvervoerder samen met Europese partners met twee nieuwe nachttreinverbindingen van Wenen via München naar Parijs en van Zürich via Bazel en Keulen naar Amsterdam “de metropolen dichterbij elkaar brengt”.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Hendriëlle de Groot

1 reactie op “Nieuwe dienstregeling Deutsche Bahn: vanaf zondag rijden XXL-ICE’s”

Edo Kuiper|10.12.21|10:42

Zondag 9 december 2021 ???

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Nieuwe dienstregeling Deutsche Bahn: vanaf zondag rijden XXL-ICE’s | SpoorPro.nl
Langeafstandstrein Deutsche Bahn

Nieuwe dienstregeling Deutsche Bahn: vanaf zondag rijden XXL-ICE’s

De nieuwe dienstregeling van Deutsche Bahn voor 2022 gaat op zondag 9 december in. Eind dit jaar breidt DB haar langeafstandstreinen fors uit met 50.000 stoelen meer per dag. Dit is mogelijk door meer aansluitingen en de ingebruikname van de XXL-ICE’s. Dit zijn extra lange hogesnelheidstreinen met meer zitplaatsen. 

Met ingang van de nieuwe dienstregeling zullen ongeveer 20 van de ICE-XXL-hogesnelheidstreinen gaan rijden. Deze voertuigen hebben een lengte van 374 meter en kunnen 918 mensen vervoeren. Volgens DB is dat vijf keer zoveel als een middellange-afstandsvliegtuig.

Uitbreiding lange-afstandvloot

In de afgelopen jaren heeft DBt de lange-afstandsvloot flink uitgebreid. In de afgelopen twee jaar zijn er 46 ICE 4- en 29 Intercity 2-dubbeldekkers in gebruik genomen. Eind dit jaar waren er zo’n 340 ICE-treinen in gebruik.

Vanaf aanstaande zondag gaat de dienstregeling 2022 in. Aan het eind van dit jaar breidt DB haar langeafstandsdiensten fors uit.

Directeur Langeafstandsvervoer Michael Peterson: “Iedereen die tegenwoordig moet reizen, moet dat veilig en met een goed gevoel kunnen doen. Daarom creëren we ruimte in onze treinen. Als de dienstregeling verandert, bieden we in onze langeafstandstreinen al 50.000 zitplaatsen per dag meer aan dan in het voorgaande jaar. Rond kerst en oudejaarsavond komen er zo’n 100 speciale treinen bij. Nooit eerder reden er zoveel langeafstandstreinen op het Duitse spoor als eind dit jaar.”

100 extra treinen rond kerst

De extra treinen zullen van 22 december 2021 tot 2 januari 2022 voornamelijk rijden op de verbindingen waar veel vraag naar is, bijvoorbeeld tussen Berlijn en Stuttgart of München of tussen Keulen, Düsseldorf en Berlijn. Voor de kerst zet DB extra servicemedewerkers in op de treinstations. Deze helpen passagiers bij het in-, uitstappen en overstappen, bijvoorbeeld door bagage of kinderwagens in de trein te tillen of informatie te verstrekken.

Aangezien de feestdagen dit jaar in het weekend vallen, verwacht DB een groot aantal passagiers voor de dagen vlak voor en na de twee kerstvakanties, namelijk op 23, 27 en 28 december.

Treinen concurreren met vliegtuigen

Ongeveer 20 van de 13-delige treinen zullen rijden als de dienstregeling verandert. Met een lengte van 374 meter kunnen ze 918 mensen vervoeren. Dat is vijf keer zoveel als een gemiddeld afstandsvliegtuig. De nieuwe sprinterverbindingen zijn volgens DB een snel en milieuvriendelijk alternatief voor acht van de tien sterkste binnenlandse Duitse vliegroutes.

De reistijd op het traject tussen München en Zürich wordt met de helft van de verbindingen met 30 minuten teruggebracht tot ongeveer drie en een half uur. Dit wordt mogelijk gemaakt door het gebruik van het Europese treinbesturingssysteem ETCS. Elke twee uur verbindt een nieuwe langeafstandslijn Dortmund en Münster via Siegen met Frankfurt am Main.

Nieuwe nachttreinverbinding

DB wijst er verder op dat de spoorvervoerder samen met Europese partners met twee nieuwe nachttreinverbindingen van Wenen via München naar Parijs en van Zürich via Bazel en Keulen naar Amsterdam “de metropolen dichterbij elkaar brengt”.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Hendriëlle de Groot

1 reactie op “Nieuwe dienstregeling Deutsche Bahn: vanaf zondag rijden XXL-ICE’s”

Edo Kuiper|10.12.21|10:42

Zondag 9 december 2021 ???

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.