Een conducteur van Deutsche Bahn controleert kaartjes in coronatijd

Overtreding 3G-regel Duitsland: boete en uitstappen bij eerstvolgend treinstation

Reizigers die vanaf woensdag met het openbaar vervoer in Duitsland reizen moeten in het bezit zijn van een negatieve coronatest, vaccinatiepas of herstelbewijs. Inzittenden zonder de juiste papieren zullen worden beboet en moeten bovendien de trein bij het eerstvolgende station verlaten.

Bij weigering kan Deutsche Bahn (DB) de hulp van de federale politie inschakelen. Dat zegt de vervoerder dinsdag in een toelichting op de invoering van de zogeheten 3G-regel in het Duitse openbaar vervoer.

Vrees voor agressie tegen spoorpersoneel

Spoorvakbond GDL geeft in een reactie op de plannen dat de 3G-controles leiden tot verbale of fysieke aanvallen op het treinpersoneel. Handhavende taken horen volgens de bond alleen te worden uitgevoerd door de politie of beveiligingspersoneel.

DB zegt dat het in regionale treinen en op het langeafstandsverkeer steekproefsgewijs zal controleren op naleving van de regel. Het bedrijf heeft voor de komende dagen controles op ongeveer 400 trajecten gepland. Daarvoor zet de vervoerder zet ongeveer negenduizend medewerkers in, die zelf ook met de 3G-regel te maken krijgen.

Het komende etmaal zal DB via haar website, app en informatieborden op het station de reizigers op de 3G-regel attenderen. De regel geldt alleen in rijtuigen. Iemand zonder de benodigde papieren kan daarom wel iemand van het station afhalen. Ook kinderen jonger dan zes jaar en schoolgaande kinderen zijn van de 3G-regel vrijgesteld.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Overtreding 3G-regel Duitsland: boete en uitstappen bij eerstvolgend treinstation | SpoorPro.nl
Een conducteur van Deutsche Bahn controleert kaartjes in coronatijd

Overtreding 3G-regel Duitsland: boete en uitstappen bij eerstvolgend treinstation

Reizigers die vanaf woensdag met het openbaar vervoer in Duitsland reizen moeten in het bezit zijn van een negatieve coronatest, vaccinatiepas of herstelbewijs. Inzittenden zonder de juiste papieren zullen worden beboet en moeten bovendien de trein bij het eerstvolgende station verlaten.

Bij weigering kan Deutsche Bahn (DB) de hulp van de federale politie inschakelen. Dat zegt de vervoerder dinsdag in een toelichting op de invoering van de zogeheten 3G-regel in het Duitse openbaar vervoer.

Vrees voor agressie tegen spoorpersoneel

Spoorvakbond GDL geeft in een reactie op de plannen dat de 3G-controles leiden tot verbale of fysieke aanvallen op het treinpersoneel. Handhavende taken horen volgens de bond alleen te worden uitgevoerd door de politie of beveiligingspersoneel.

DB zegt dat het in regionale treinen en op het langeafstandsverkeer steekproefsgewijs zal controleren op naleving van de regel. Het bedrijf heeft voor de komende dagen controles op ongeveer 400 trajecten gepland. Daarvoor zet de vervoerder zet ongeveer negenduizend medewerkers in, die zelf ook met de 3G-regel te maken krijgen.

Het komende etmaal zal DB via haar website, app en informatieborden op het station de reizigers op de 3G-regel attenderen. De regel geldt alleen in rijtuigen. Iemand zonder de benodigde papieren kan daarom wel iemand van het station afhalen. Ook kinderen jonger dan zes jaar en schoolgaande kinderen zijn van de 3G-regel vrijgesteld.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.