Reizigers op station Schiphol, foto: ANP

Minister Visser: voorkom onnodig lege vluchten door inzet trein

Lege vluchten moeten zo veel mogelijk worden voorkomen, zegt demissionair minister Visser van Infrastructuur en Waterstaat in reactie op Kamervragen van Mahir Alkaya van de SP. In plaats daarvan moet er meer worden ingezet op een milieuvriendelijker alternatief: de trein. Het is aan luchtvaartmaatschappijen zelf om dat te realiseren.

Er is al langere tijd kritiek op het feit dat reisorganisatie TUI lege vliegtuigen vanuit Schiphol laat overkomen. De toestellen zijn niet in Eindhoven gestationeerd, maar op Schiphol, terwijl de vliegmaatschappij wel vakantiegangers vervoert vanaf Eindhoven naar een aantal Griekse eilanden.

Vliegtuigen worden dus naar reizigers gebracht, in plaats van andersom. Dat is ‘de omgekeerde wereld’, volgens Stichting Bewonersplatform Woensel Noord. Deze onnodige vluchtbewegingen zorgen voor extra energieverbruik en hinder, in de vorm van ongewenst geluid.

Trein als alternatief voor vliegtuig

Het gebruik van de trein in plaats van het vliegtuig maakt onderdeel uit van het beleid. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, NS, ProRail, Schiphol en KLM hebben in november 2020 de Actieagenda Trein en Luchtvaart gepresenteerd, met als doel om de internationale trein als aantrekkelijk alternatief voor de luchtvaart te verbeteren. De partijen richten zich hierbij op Brussel, Parijs, Londen, Dusseldorf, Frankfurt en Berlijn.

Alkaya (SP) vroeg aan de demissionair minister hoe zij aankijkt tegen de suggestie om in te zetten op meer treinen en of zij bereid is afspraken te maken met vervoerders en/of reisorganisaties om hier verandering in aan te brengen.

De internationale trein moet een aantrekkelijk alternatief worden voor zowel bestemmingsverkeer reizigers en transferreizigers. Het voorkomen van lege vluchten tussen Schiphol en Eindhoven, door reizigers per trein te vervoeren, sluit hierbij aan. Volgens minister Visser is het aan de luchtvaartmaatschappijen om te bezien in hoeverre dit te realiseren is.

Bekijk hier de beantwoording van de Kamervragen.


U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Hendriëlle de Groot

1 reactie op “Minister Visser: voorkom onnodig lege vluchten door inzet trein”

Wolfgang Spier|21.10.21|07:37

GREENWASHING: Trein als taxi naar vliegtuig.
Voor een vlucht naar Madrid is op de grond weinig beton en staal nodig, maar astronomische hoeveelheden voor dwarsliggers, viaducten, rails en geluidschermen. Maken en onderhouden kost CO2. Hogesnelheidstreinen verbruiken 2x zoveel energie dan gewone treinen en zijn daarom bijna even vervuilend als vliegtuigen. KLM, Schiphol en NS willen dat veel Belgen en Duitsers naar Madrid vliegen via Schiphol, dus minstens 400 vervuilende kilometers erbij doen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Minister Visser: voorkom onnodig lege vluchten door inzet trein | SpoorPro.nl
Reizigers op station Schiphol, foto: ANP

Minister Visser: voorkom onnodig lege vluchten door inzet trein

Lege vluchten moeten zo veel mogelijk worden voorkomen, zegt demissionair minister Visser van Infrastructuur en Waterstaat in reactie op Kamervragen van Mahir Alkaya van de SP. In plaats daarvan moet er meer worden ingezet op een milieuvriendelijker alternatief: de trein. Het is aan luchtvaartmaatschappijen zelf om dat te realiseren.

Er is al langere tijd kritiek op het feit dat reisorganisatie TUI lege vliegtuigen vanuit Schiphol laat overkomen. De toestellen zijn niet in Eindhoven gestationeerd, maar op Schiphol, terwijl de vliegmaatschappij wel vakantiegangers vervoert vanaf Eindhoven naar een aantal Griekse eilanden.

Vliegtuigen worden dus naar reizigers gebracht, in plaats van andersom. Dat is ‘de omgekeerde wereld’, volgens Stichting Bewonersplatform Woensel Noord. Deze onnodige vluchtbewegingen zorgen voor extra energieverbruik en hinder, in de vorm van ongewenst geluid.

Trein als alternatief voor vliegtuig

Het gebruik van de trein in plaats van het vliegtuig maakt onderdeel uit van het beleid. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, NS, ProRail, Schiphol en KLM hebben in november 2020 de Actieagenda Trein en Luchtvaart gepresenteerd, met als doel om de internationale trein als aantrekkelijk alternatief voor de luchtvaart te verbeteren. De partijen richten zich hierbij op Brussel, Parijs, Londen, Dusseldorf, Frankfurt en Berlijn.

Alkaya (SP) vroeg aan de demissionair minister hoe zij aankijkt tegen de suggestie om in te zetten op meer treinen en of zij bereid is afspraken te maken met vervoerders en/of reisorganisaties om hier verandering in aan te brengen.

De internationale trein moet een aantrekkelijk alternatief worden voor zowel bestemmingsverkeer reizigers en transferreizigers. Het voorkomen van lege vluchten tussen Schiphol en Eindhoven, door reizigers per trein te vervoeren, sluit hierbij aan. Volgens minister Visser is het aan de luchtvaartmaatschappijen om te bezien in hoeverre dit te realiseren is.

Bekijk hier de beantwoording van de Kamervragen.


U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Hendriëlle de Groot

1 reactie op “Minister Visser: voorkom onnodig lege vluchten door inzet trein”

Wolfgang Spier|21.10.21|07:37

GREENWASHING: Trein als taxi naar vliegtuig.
Voor een vlucht naar Madrid is op de grond weinig beton en staal nodig, maar astronomische hoeveelheden voor dwarsliggers, viaducten, rails en geluidschermen. Maken en onderhouden kost CO2. Hogesnelheidstreinen verbruiken 2x zoveel energie dan gewone treinen en zijn daarom bijna even vervuilend als vliegtuigen. KLM, Schiphol en NS willen dat veel Belgen en Duitsers naar Madrid vliegen via Schiphol, dus minstens 400 vervuilende kilometers erbij doen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.