Reizigers gestrand in Den Bosch

Treinen rijden vrijdag weer volgens dienstregeling na telefoniestoring

De treinen van de NS rijden vrijdag weer volgens normale dienstregeling. De dienstregeling is goed opgestart, meldt een woordvoerder van de vervoerder.

Donderdagavond was het treinverkeer ernstig ontregeld door een telefoonstoring op de verkeersleidingsposten van ProRail. Daardoor werd het treinverkeer bijna volledig stilgelegd, na 19.00 uur werd het weer beperkt opgestart. Donderdagavond hebben reizigers nog wel enige hinder kunnen ervaren, aldus de NS-woordvoerder. “Gelukkig hebben we iedereen thuis kunnen brengen.”

Vrijdag rijden alle treinen gewoon weer. Wel kan het voorkomen dat er op een bepaalde plek een andere trein rijdt dan normaal. “Niet iedere trein staat op de juiste plek, maar dat gaan we zo snel mogelijk oplossen. Het is dus niet zo dat treinen niet zullen rijden, maar het kan voorkomen dat even een andere trein wordt ingezet.”

Reizigers zijn gestrand op Rotterdam Centraal vanwege een telefoniestoring bij ProRail
Gestrande reizigers op Rotterdam Centraal.

Koppeling telefoniesysteem en GSM-R

Volgens een woordvoerder van ProRail ligt de oorzaak van de storing bij de koppeling tussen vaste telefoniesysteem (INTtel) en GSM-R, het communicatiesysteem voor het spoor. Waarom een eventueel back-upsysteem niet heeft ingegrepen, wordt nog onderzocht.

Op 31 mei van dit jaar viel het treinverkeer ook al uit door een telefoniestoring. In een evaluatieverslag meldde de spoorbeheerder dat er ook een storing was van het vaste telefonienetwerk (INTtel) van de verkeersleidingsposten, waardoor het GSM-R-systeem niet werkte.Tijdens deze storing werkten het GSM-R netwerk en het mobiele netwerk op zich zelf wel, maar de koppeling tussen de vaste- en mobiele telefonie functioneerde niet.

ProRail onderzoekt nog de oorzaak van de storing donderdag.

Bron: ANP/MvG

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.