Een reiziger met een mondkapje stapt in een NS-trein, foto: ANP

‘Mondkapje zal zeker tot november verplicht zijn in de trein’

Foto: ANP, voor éénmalig gebruik!

Het mondkapje zal zeker tot november verplicht zijn in de trein, metro, tram en bus. Dat zei voorzitter Pedro Peters van OV-NL deze week in de uitzending van SpoorProTV. “Het OV is de eerste plek waar mensen een mondkapje moesten gaan dragen en zoals het eruit ziet zal het ook het laatste zijn waar het gaat verdwijnen”, aldus de voorzitter.

Het kabinet maakte dinsdag bekend dat het vanaf 25 september niet meer verplicht is om 1,5 meter afstand te houden. Ook is het op veel plekken niet meer nodig om een mondkapje te dragen. Deze verplichting geldt echter nog wél geldt in de trein, tram, metro en bus. In november bekijkt het kabinet de coronamaatregelen opnieuw.

‘Coronabewijs is niet te handhaven’

“Het is niet te handhaven dat mensen eerst een coronabewijs moeten laten zien voordat ze in een trein, tram of bus stappen”, legde Peters uit. “Daarnaast is het in strijd met dat het ‘openbaar vervoer’ is. Een restaurant is geen nutsvoorziening. Openbaar vervoer is iets waar iedereen recht op heeft. Daar kun je niet met een coronapas werken.”

Dat de mondkapjesplicht op stations, perrons en bushaltes verdwijnt is volgens Peters een goede zaak. “Het is aan reizigers niet uit te leggen dat ze in winkelcentrum Hoog Catharijne naast Utrecht Centraal geen mondkapje hoeven te dragen, en vervolgens 50 meter verderop in de stationswinkeltjes wel.”

Bekijk hier het video-interview met Pedro Peters:

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “‘Mondkapje zal zeker tot november verplicht zijn in de trein’”

Pieter Jacqmaer|16.09.21|12:24

Men voorspelt een 4de golf in oktober-november. Als maskers ondertussen volledig afgeschaft worden in het OV en de golf ernstig zou zijn, is die afschaffing niet te verrechtvaardigen tov de burger. Openbaar vervoer is openbaar en iedereen heeft er recht op, mr dat wil niet zeggen dat het vrij is van elke voorwaarde. Voorwaarden kunnen opgelegd worden en moeten dat ook vr de veiligheid. Als men een pas eist in cafés moet dat zeker kunnen in t OV: Mensen hebben vaak geen andere keuze dan OV nemen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Mondkapje zal zeker tot november verplicht zijn in de trein’ | SpoorPro.nl
Een reiziger met een mondkapje stapt in een NS-trein, foto: ANP

‘Mondkapje zal zeker tot november verplicht zijn in de trein’

Foto: ANP, voor éénmalig gebruik!

Het mondkapje zal zeker tot november verplicht zijn in de trein, metro, tram en bus. Dat zei voorzitter Pedro Peters van OV-NL deze week in de uitzending van SpoorProTV. “Het OV is de eerste plek waar mensen een mondkapje moesten gaan dragen en zoals het eruit ziet zal het ook het laatste zijn waar het gaat verdwijnen”, aldus de voorzitter.

Het kabinet maakte dinsdag bekend dat het vanaf 25 september niet meer verplicht is om 1,5 meter afstand te houden. Ook is het op veel plekken niet meer nodig om een mondkapje te dragen. Deze verplichting geldt echter nog wél geldt in de trein, tram, metro en bus. In november bekijkt het kabinet de coronamaatregelen opnieuw.

‘Coronabewijs is niet te handhaven’

“Het is niet te handhaven dat mensen eerst een coronabewijs moeten laten zien voordat ze in een trein, tram of bus stappen”, legde Peters uit. “Daarnaast is het in strijd met dat het ‘openbaar vervoer’ is. Een restaurant is geen nutsvoorziening. Openbaar vervoer is iets waar iedereen recht op heeft. Daar kun je niet met een coronapas werken.”

Dat de mondkapjesplicht op stations, perrons en bushaltes verdwijnt is volgens Peters een goede zaak. “Het is aan reizigers niet uit te leggen dat ze in winkelcentrum Hoog Catharijne naast Utrecht Centraal geen mondkapje hoeven te dragen, en vervolgens 50 meter verderop in de stationswinkeltjes wel.”

Bekijk hier het video-interview met Pedro Peters:

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “‘Mondkapje zal zeker tot november verplicht zijn in de trein’”

Pieter Jacqmaer|16.09.21|12:24

Men voorspelt een 4de golf in oktober-november. Als maskers ondertussen volledig afgeschaft worden in het OV en de golf ernstig zou zijn, is die afschaffing niet te verrechtvaardigen tov de burger. Openbaar vervoer is openbaar en iedereen heeft er recht op, mr dat wil niet zeggen dat het vrij is van elke voorwaarde. Voorwaarden kunnen opgelegd worden en moeten dat ook vr de veiligheid. Als men een pas eist in cafés moet dat zeker kunnen in t OV: Mensen hebben vaak geen andere keuze dan OV nemen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.