Marjan Rintel, NS

Ook NS positief over vervallen mondkapjesplicht op stations

Bron: NS

Ook president-directeur Marjan Rintel vindt het positief dat de mondkapjesplicht op treinstations en perrons vanaf 25 september vervalt. Zij zegt dat dinsdagavond in een reactie op de coronapersconferentie van demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge.

“Het is jammer dat de trein de laatste plek is waar de mondkapjes verdwijnen, maar we snappen de logica omdat coronatoegangsbewijzen zoals in de horeca niet mogelijk zijn in het openbaar vervoer. We verwachten dat ook in de trein het mondkapje direct verdwijnt zodra de volksgezondheid dit mogelijk maakt. Tegelijk is het goed dat een mondkapje op de treinstations niet meer hoeft, zoals Nederland op veel andere plekken al gewend is. Voor reizigers is voor nu helder: instappen is opzetten”, zegt Rintel in een verklaring.

‘Het is aan reizigers niet uit te leggen’

Voorafgaand aan de persconferentie gaf voorzitter Pedro Peters van OV-NL in een interview met SpoorPro aan het een goede zaak te vinden dat er geen mondkapje meer hoeft te worden gedragen op stations, perrons en bushaltes. “Het is aan reizigers niet uit te leggen dat ze in winkelcentrum Hoog Catharijne naast Utrecht Centraal geen mondkapje hoeven te dragen, en vervolgens 50 meter verderop in de stationswinkeltjes wel.”

Op andere plekken wordt de anderhalve meterregel losgelaten, maar daarvoor komt op sommige plekken zoals restaurants en bioscopen de verplichting van het tonen een coronapas voor in de plaats. Dit is in het openbaar vervoer volgens Peters niet mogelijk omdat het een nutsvoorziening is en voor iedereen toegankelijk moet zijn.

Lees ook:

‘Verdwijnen mondkapjesplicht op stations goede zaak’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.