Drukte op het perron op treinstation Tilburg

OV-bedrijven vrezen terugkeer hyperspits

Met de start van het nieuwe collegejaar deze en volgende week keren naar verwachting honderdduizenden studenten terug in het openbaar vervoer. “De eerste weken zal het nog wel loslopen. Maar zeker in oktober en november, normaal onze drukste maanden, gaan we zien hoe het allemaal uitpakt”, zegt Pedro Peters van brancheorganisatie OV-NL tegen de NOS.

De verwachting is dat door versoepeling van de coronamaatregelen ongeveer 80 procent van het oude aantal reizigers de weg naar het ov weer gaat vinden, vooral in oktober en november. Op dit moment is dat in een groot deel van het land nog 60 procent. Volgens NS is september traditioneel de drukste maand van het jaar op het spoor. Daarom rijdt NS vanaf maandag ook weer alle forensentreinen. Vanaf deze zomer reed NS al de volledige dienstregeling. Eind augustus zaten er – vergeleken met dezelfde periode in 2019 – door de week ruim 60 procent van de reizigers in de trein en in het weekend bijna 80 procent.

Hyperspits

“We zien dat dat reizigers gestaag de trein weer weten te vinden”, zegt Marjan Rintel, president-directeur van NS. “De komende periode blijft onzeker. We zijn nieuwsgierig hoe en hoe vaak mensen weer naar kantoor of school gaan. Deels is dat koffiedik kijken.” Om de terugkeer van hyperspitsen waarbij reizigers als haringen in een ton in treinen, trams en metro’s staan, doen ov-bedrijven de oproep aan zowel het kabinet als werkgever, andere werkgevers én scholen om de spreiding in stand te houden. Onlangs sprak Rintel haar twijfels uit dat thuiswerken echt de nieuwe norm wordt.

Spreiden kwam tot corona niet van de grond, maar scholen en bedrijven werden er door de coronamaatregelen toe gedwongen. Enkele onderwijsinstellingen, onder meer in Rotterdam en Nijmegen hebben in overleg met vervoerders en elkaar de lesroosters beter afgestemd op de dienstregeling. Maar volgens OV-NL vallen veel scholen weer terug op de oude lestijden omdat onderwijsinstellingen het te lastig vinden om ze af te stemmen op het OV en er zelf geen voordeel van hebben.

Terugvallen in oud gedrag

“Als iedereen dan weer terugvalt in het oude gedrag, en we dus weer allemaal dezelfde trein pakken, staan we ouderwets in elkaars nek te hijgen”, zegt Peters. “Zeker nu we plekken sneller als druk ervaren, kan dat tot problemen leiden.”

Uit het doorlopende reizigersonderzoek van NS en de TU Delft bleek eerder dat forensen verwachten na de coronacrisis gemiddeld drie dagen per week naar het werk te gaan. Acht procent van de ondervraagde forensen denkt helemaal niet meer naar het werk te reizen. Vooral de dinsdag en donderdag lijken straks populaire dagen om naar het werk te reizen. De maandag eindigt op de derde plek. Niels van Oort, co-director van het Delftse Smart Public Transport Lab en nauw betrokken bij het onderzoek: “Hopelijk kunnen we ook de positieve effecten, zoals afvlakking van de spitsen, blijven behouden na pandemie.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.