Alstom voorziet Luxemburgse dubbeldekstreinen van ATO

Alstom gaat aan de slag voor de Luxemburgse spoorwegmaatschappij (CFL) om de in 2018 aangeschafte dubbeldekstreinen van het type Concordia te voorzien van automatische treinbesturing (ATO). Alstom heeft met de toepassing ervan op regionale treinen naar eigen zeggen een primeur.

Alstom gaat ATO toepassen met automatiseringsraad 2 (GoA2) in combinatie met het European Train Control System (ETCS). Daarmee zullen de Concordia Stream-treinen van CFL automatisch kunnen optrekken, rijden en stoppen. De machinist blijft aanwezig om te kunnen ingrijpen wanneer nodig en om zaken te regelen zoals het sluiten van de deuren.

Energiezuinig rijden

Doordat het optrekken met GoA2 geleidelijker en gelijkmatiger gaat, wordt volgens Alstom energie bespaard. Hetzelfde geldt voor het remmen. “In de toekomst kunnen we met behulp van geautomatiseerde treinen het regionale spoorverkeer optimaliseren, het energieverbruik terugbrengen en het reizigerscomfort verhogen”, zegt Bernard Belvaux, managing director van Alstom Benelux. “Automatische treinbesturing gaat een onmiskenbare rol spelen bij de ontwikkeling van een modern en aantrekkelijk spoorwegennet.”

“In Europa liepen wij voorop bij de implementatie van ETCS op het gehele spoorwegennet, een ontwikkeling die in lijn is met deze prioriteiten”, vult CFL-topman Marc Wengler aan. “Geautomatiseerde treinen maken onze dienstverlening punctueler en stellen ons in staat onze middelen efficiënter in te zetten, waardoor we onze klanten beter van dienst kunnen zijn”.

Met de aanschaf in 2018 van 34 exemplaren van de Concordia bij Alstom was een bedrag van zo’n 360 miljoen euro gemoeid. De treinen hebben een topsnelheid van 160 kilometer per uur en kunnen ook in België en Frankrijk rijden. De technologieën moeten vanaf eind 2021 geleidelijk worden uitgerold over het Luxemburgse, Belgische en Franse spoorwegennet.

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.