Een trein van NS tijdens corona op station Deventer

Beschikbaarheidsvergoeding OV verlengd tot september 2022

Foto: Marieke van Gompel

Openbaar vervoerbedrijven krijgen tenminste tot september 2022 rekenen op financiële steun van de Rijksoverheid. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Via de regeling kunnen ov-bedrijven tussen de 93 en 95 procent van hun kosten vergoed krijgen. De bijdrage van het Rijk wordt afgebouwd naarmate er meer reizigers terugkeren in het openbaar vervoer

Op dit moment vervoert het ov iets meer dan 50 procent van het aantal reizigers van voor de pandemie, terwijl er op verzoek van de overheid vrijwel een volledige dienstregeling wordt gereden. Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) verwacht dat volgend jaar het ov-gebruik nog 6 tot 14 procent onder het niveau van 2019 ligt. Een beperkt financieel vangnet blijft dus nodig om het afschalen van het openbaar vervoer te voorkomen.

Dienstregelingen

“Met de beschikbaarheidsvergoeding voor het openbaar vervoer zorgen we ervoor dat treinen, bussen, trams en metro’s blijven rijden”, zegt Staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat. “Tijdens de crisis, maar ook nu we de samenleving weer openstellen hebben we het openbaar vervoer hard nodig. Voor de ov-sector en de mensen die er werken is het belangrijk dat zij nu al duidelijkheid hebben over 2022 omdat bijvoorbeeld de dienstregelingen nu al worden gemaakt. Zo zorgen we ervoor dat reizigers van het openbaar vervoer gebruik kunnen blijven maken en er niet zwaar hoeft te worden gesneden in het aanbod of in de werkgelegenheid.”

Vakbond FNV zegt blij te zijn met het doortrekken van de beschikbaarheidsvergoeding, Wel zou de vergoeding, net als bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk, 100 procent moeten zijn, in plaats van de huidige 93 procent, vindt FNV. Een te lage vergoeding leidt volgens Minke Jansma, sectorhoofd FNV Vervoer tot verschraling van het openbaar vervoer. “Wij roepen vervoerders en met name opdrachtgevers op om niet af te schalen. De reizigers en de werknemers betalen anders de prijs door een verminderd OV-aanbod en minder werkgelegenheid.”

Verschraling

Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat kan die verschraling met de huidige beschikbaarheidsvergoeding wel worden voorkomen. De afgelopen maanden is onderzocht wat er met het stads- en streekvervoer zou gebeuren als de regeling niet zou worden doorgetrokken. “Op veel plaatsen zou dit leiden tot een aanzienlijke verschraling van het aanbod en de dienstverlening. Door nu duidelijkheid te geven voor de eerste 8 maanden van 2022 kan dat worden voorkomen”, meldt het ministerie.

Met de regeling kunnen ov-bedrijven tussen de 93 en 95 procent van hun kosten vergoed krijgen. De bijdrage van het Rijk wordt afgebouwd naarmate er meer reizigers terugkeren in het openbaar vervoer. Op basis van de prognoses van het KiM wordt voor de verlenging van de beschikbaarheidsvergoeding voor de eerste acht maanden van 2022 een bedrag van 140 miljoen euro geraamd. Dat is fors lager dan de ongeveer 1,5 miljard euro die voor dit jaar beschikbaar is omdat de verwachting is dat volgend jaar alweer veel meer reizigers van het openbaar vervoer gebruik zullen maken. Uiterlijk in het eerste kwartaal van 2022 wordt een besluit genomen over een regeling voor de laatste maanden van dat jaar.

Spreiden

Om het aantal reizigers over de dag te spreiden roept het kabinet op zoveel mogelijk buiten de spits naar het werk te reizen en zo te volle bussen en treinen te voorkomen. Aan werknemers is het advies gegeven om maximaal 50 procent van hun werktijd op kantoor te werken. Om grote drukte in de spitsuren in het ov tegen te gaan, zou het volgens de overheid goed zijn als deze hybride manier van werken ook na de crisis kan worden voortgezet.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.