Joe Biden maakte tijdens de presidentsverkiezingen een tour in een Amtrak-trein, foto: ANP

Amerikaanse president Joe Biden licht spoorinvesteringen toe bij Amtrak-jubileum

De Amerikaanse spoorwegmaatschappij Amtrak staat vrijdag in Philadelphia stil bij zijn 50-jarig jubileum. President Joe Biden zal bij de feestelijkheden aanwezig zijn om zijn plannen voor de verbetering van de Amerikaanse infrastructuur toe te lichten. Biden was jarenlang een fervent treinreiziger, vandaar zijn bijnaam ‘Amtrak Joe’.

Biden wil 620 miljard dollar (512 miljard euro) uittrekken voor het opwaarderen van wegen, bruggen en het openbaar vervoer. Ongeveer 80 miljard dollar is gereserveerd voor Amtrak, zodat de vervoerder achterstallig onderhoud kan inhalen en zijn dienstverlening kan opschalen.

Er wordt geïnvesteerd in de modernisering van de Noordoostelijke corridor, bestaande corridors krijgen een upgrade en nieuwe steden worden met elkaar verbonden. Daarnaast kijkt de Amerikaanse regering naar de uitbreiding van de mogelijkheden tot het verlenen van steun of het afsluiten van leningen die ten goede komen van het personen- en goederenvervoer per spoor. Amtrak wil met de investeringen de komende 15 jaar het aantal treinen op 20 bestaande trajecten opschroeven en nog eens 30 nieuwe verbindingen starten.

Miljardeninvestering

Ondanks de miljarden die naar het spoor gaat, is het nog maar de vraag of het geld toereikend is. Voor het onderhoud aan de treinen en locomotieven in de zogeheten Noordoostelijke Corridor is naar schatting al zo’n 31 miljard dollar nodig. De uitbreiding van de dienstregeling in dat gebied zou de overgebleven 49 miljard kunnen opslurpen, stellen analisten. Daardoor blijft er niets to nauwelijks iets over voor de rest van het land, om nog maar te zwijgen over de geplande hogesnelheidslijnen.

Biden werd in 1972 verkozen tot senator, een jaar nadat Amtrak werd opgericht. Hij zou gedurende zijn eerste jaren als volksvertegenwoordiger vrijwel uitsluiten de trein vanuit zijn thuisstaat Delaware naar de hoofdstad Washington genomen hebben. Ook tijdens zijn periode als vice-president onder Barack Obama zat hij nog wel eens in de trein, naar verluidt tot ongenoegen van zijn beveiligers.

Bekijk hier de investeringsplannen.

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.