Deels geen treinen rond Amsterdam door staking, foto: ANP

Sommige treinen te druk na FNV-actie bij verkeersleidingsposten

De cao-acties woensdagochtend op delen van het spoor hebben na afloop geleid tot een paar erg volle treinen. Enkele treinen die weer reden in de regio’s Utrecht, Amersfoort, Amsterdam en Alkmaar, hadden weinig tot onvoldoende plekken. In sommige gevallen moesten mensen achterblijven omdat de treinen vol zaten. In een aantal andere gevallen werden de treinen door reizigers als te druk ervaren, hoewel er nog wel plekken beschikbaar waren, zegt een woordvoerder van de NS.

In de regio’s Utrecht, Amersfoort, Amsterdam en Alkmaar reden woensdag tussen 06.00 tot 08.00 uur geen treinen, doordat leden van FNV Spoor op verkeersleidingsposten van ProRail actievoerden voor een betere cao. Tussen 08.00 en 08.30 uur werd het treinverkeer er weer opgestart. Inmiddels rijden de treinen alweer enige tijd volgens dienstregeling.

ProRail verwierp na maanden van onderhandelen een ultimatum van FNV. Er is onder meer onenigheid over de looptijd van de cao en het percentage loonsverhoging.

Drukte in de trein

Sommige eerste treinen die woensdagochtend in de platgelegde regio’s reden, waren echter of echt te druk of werden door reizigers met het oog op het coronaregels als te druk ervaren, aldus de woordvoerder. “Binnen het OV-protocol mogen alle zit- en staplaatsen gebruikt worden”, legt de zegsvrouw uit. “We merken dat mensen het soms al te druk vinden als ze naast iemand moeten zitten, maar dat mag en kan binnen het protocol. Daarom draag je een mondkapje in het openbaar vervoer.”

Tot en met zaterdag zijn er nog meer acties. Donderdag wordt er actie gevoerd in de regio’s Den Haag, Rotterdam, Dordrecht en Roosendaal en vrijdag in de regio’s Eindhoven, Maastricht, Arnhem, Zwolle en Groningen. Voor zaterdag heeft FNV een landelijke 24-uursstaking gepland, vanaf 05.00 uur.

Reizigersonvriendelijke actie

Reizigersvereniging Rover is heel ongelukkig met de acties, zegt een woordvoerder. “Wij zijn al nooit voor reizigersonvriendelijke acties, maar zeker niet middenin een pandemie. Staken kan belangrijk zijn, maar dit is niet het moment ervoor.”

De NS gaat reizigers volgens de woordvoerder er extra op attenderen dat ze er rekening mee moeten houden dat sommige eerste treinen te druk kunnen zijn of als dusdanig kunnen worden ervaren. “Als je niet met de eerste of tweede trein mee moet, reis dan wat later”, adviseert de woordvoerder.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Sommige treinen te druk na FNV-actie bij verkeersleidingsposten | SpoorPro.nl
Deels geen treinen rond Amsterdam door staking, foto: ANP

Sommige treinen te druk na FNV-actie bij verkeersleidingsposten

De cao-acties woensdagochtend op delen van het spoor hebben na afloop geleid tot een paar erg volle treinen. Enkele treinen die weer reden in de regio’s Utrecht, Amersfoort, Amsterdam en Alkmaar, hadden weinig tot onvoldoende plekken. In sommige gevallen moesten mensen achterblijven omdat de treinen vol zaten. In een aantal andere gevallen werden de treinen door reizigers als te druk ervaren, hoewel er nog wel plekken beschikbaar waren, zegt een woordvoerder van de NS.

In de regio’s Utrecht, Amersfoort, Amsterdam en Alkmaar reden woensdag tussen 06.00 tot 08.00 uur geen treinen, doordat leden van FNV Spoor op verkeersleidingsposten van ProRail actievoerden voor een betere cao. Tussen 08.00 en 08.30 uur werd het treinverkeer er weer opgestart. Inmiddels rijden de treinen alweer enige tijd volgens dienstregeling.

ProRail verwierp na maanden van onderhandelen een ultimatum van FNV. Er is onder meer onenigheid over de looptijd van de cao en het percentage loonsverhoging.

Drukte in de trein

Sommige eerste treinen die woensdagochtend in de platgelegde regio’s reden, waren echter of echt te druk of werden door reizigers met het oog op het coronaregels als te druk ervaren, aldus de woordvoerder. “Binnen het OV-protocol mogen alle zit- en staplaatsen gebruikt worden”, legt de zegsvrouw uit. “We merken dat mensen het soms al te druk vinden als ze naast iemand moeten zitten, maar dat mag en kan binnen het protocol. Daarom draag je een mondkapje in het openbaar vervoer.”

Tot en met zaterdag zijn er nog meer acties. Donderdag wordt er actie gevoerd in de regio’s Den Haag, Rotterdam, Dordrecht en Roosendaal en vrijdag in de regio’s Eindhoven, Maastricht, Arnhem, Zwolle en Groningen. Voor zaterdag heeft FNV een landelijke 24-uursstaking gepland, vanaf 05.00 uur.

Reizigersonvriendelijke actie

Reizigersvereniging Rover is heel ongelukkig met de acties, zegt een woordvoerder. “Wij zijn al nooit voor reizigersonvriendelijke acties, maar zeker niet middenin een pandemie. Staken kan belangrijk zijn, maar dit is niet het moment ervoor.”

De NS gaat reizigers volgens de woordvoerder er extra op attenderen dat ze er rekening mee moeten houden dat sommige eerste treinen te druk kunnen zijn of als dusdanig kunnen worden ervaren. “Als je niet met de eerste of tweede trein mee moet, reis dan wat later”, adviseert de woordvoerder.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.