Treinramp 2010 Buizingen, België

Hoger beroep treinramp Buizingen: Infrabel veroordeeld tot boete van 330.000 euro

Spoorbeheerder Infrabel is ook in hoger beroep veroordeeld tot een boete van 330.000 euro, vanwege de treinramp in het Belgische Buizingen. De correctionele rechtbank in Brussel oordeelde dat Infrabel mede verantwoordelijk is voor het ongeluk, waarbij in 2010 negentien mensen om het leven kwamen en 310 mensen gewond raakten. Dat melden diverse Belgische media.

De treinramp gebeurde op maandag 15 februari 2010 in de buurt van het station van Buizingen. De P-trein CR E3678 van Leuven naar ‘s Gravenbrakel botste om 8.28 uur bijna frontaal tegen de IC-trein E1707 van Quiévrain naar Luik-Guillemins. Sinds het ongeluk zijn er bijna elf jaar verstreken, waarvan negen jaar gerechtelijk onderzoek en twee jaar gerechtelijke procedures.

Treinramp

De politierechter oordeelden op 3 december 2019 dat er voldoende aanwijzingen waren dat de bestuurder van de P-trein een rood sein had gepasseerd, maar legde een deel van de schuld ook bij NMBS en Infrabel. De spoorbeheerder werd ten laste gelegd het AVG-communicatiesysteem te hebben weggehaald in het station van Halle. Daarnaast zou zijn besloten om twee treinen te laten kruisen zonder spoorwegwissel.

De politierechter achtte de machinist schuldig en legde NMBS een boete van 550.000 euro op. Infrabel werd ook een boete van 550.000 euro opgelegd. De machinist en NMBS hebben zich neergelegd bij het oordeel van de politierechter, maar Infrabel ging in hoger beroep. De spoorbeheerder was van mening dat het vonnis het uitbaten van het spoornet op een veilige en betrouwbare manier op het spel zette.

Beroepszaken

In een beroep legde het Brusselse parket een geldboete van 540.000 euro op. Het openbaar ministerie oordeelde dat Infrabel het AVG-communicatiesysteem niet had moeten weghalen en de wissel in een beschermingsstand had moeten zetten. Ook was de communicatie met vervoerder NMBS over de installatie van een noodremsysteem niet goed.

De correctionele rechtbank verwijt Infrabel ook het weghalen van het en de gebrekkige communicatie richting de Belgische spoorvervoerder. Dat de wissels niet in beschermingsstand waren gezet wordt de spoorbeheerder niet ten laste gelegd.

Infrabel zegt in een reactie dat met deze nieuwe uitspraak “de opdrachten van de infrastructuurbeheerder en het treinverkeer niet langer ernstig in het gedrang komen”. “Voor Infrabel komt er met dit vonnis dus een einde aan de gerechtelijke procedure. De teams van Infrabel zullen de slachtoffers van het ongeval van Buizingen nooit vergeten en blijven alles in het werk stellen om de spoorveiligheid verder te verbeteren.”

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.