Voorzitter Pedro Peters van OV-NL

OV-NL: Verleng steunmaatregelen tot eind 2021

Branchevereniging OV-NL pleit erbij het kabinet voor om de steunmaatregelen aan vervoerders in het OV, de zogenaamde beschikbaarheidsvergoeding, te verlengen tot eind 2021. “Wij pleiten voor verlenging tot het einde van het jaar, zodat we beter zicht hebben op de effecten van het vaccin. Dit geeft ons de ruimte om een goed transitieplan te maken voor 2022”, stelde voorzitter Pedro Peters van OV-NL dinsdagavond naar aanleiding van de persconferentie van het kabinet.

Premier Mark Rutte maakte daarin bekend dat de lockdown met drie weken wordt verlengd tot en met 9 februari. Pedro Peters gaat vandaag om 14.00 uur in de nieuwsuitzending van SpoorProTV dieper in op de gevolgen van de verlengde lockdown.

Begin februari vindt er opnieuw een overleg plaats met staatssecretaris Stientje van Veldhoven in het Nationaal Vervoer Beraad (NOVB), waarbij over de verlenging van de steunmaatregelen wordt gesproken. Het NOVB is een overlegorgaan tussen overheden en OV-bedrijven met advies van de consumentenorganisaties.

Beschikbaarheidsvergoeding

Vervoerders in het OV krijgen vanuit de beschikbaarheidsvergoeding 93 procent van de kosten vergoed door het Rijk. “De 7 procent die overblijft kunnen we compenseren met de dienstregeling die uitgedund is tot ongeveer 90 procent”, licht Peters toe.

“Deze beschikbaarheidsvergoeding loopt nu nog tot 1 juli. Toen deze regeling werd ingesteld werd er vanuit gegaan dat we rond deze tijd weer rond de 70, 80 procent van de reizigers zouden zitten. Maar met de verlenging van de lockdown is het zeker dat dat niet gaat lukken.” Peters wijst erop dat er nu ongeveer 20 tot 30 procent van de reizigers ten opzichte van voor de coronacrisis gebruikmaken van het OV.

In december riep de organisatie ook al op tot de verlenging van de vergoedingsregeling tot eind 2021. Het OV blijft tijdens de verlenging van de lockdown tot en met 9 februari beschikbaar voor noodzakelijke reizen.

Banner SpoorProTV groot

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.