De laatste SIG-tram onderweg naar het Transport Museum, foto: Gerard van Buuren

Laatste Utrechtse SIG-tram overgedragen aan Transport Museum

Deze week werd het laatste exemplaar van de SIG-trams uit Utrecht dat niet naar de sloper was gegaan overgedragen aan het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep. Bijna veertig jaar hebben de herkenbare SIG-trams dienst gedaan in het Utrechts openbaar vervoer. Het museum heeft plannen om de tram tussen attracties te laten rijden op een toekomstige nieuwe locatie.

De SIG-tram reed tussen 1983 en zomer 2020 op de lijn in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein en werd in Zwitserland geproduceerd door de Schweizerische Industrie Gesellschaft. Opvallend is dat het de enige tram is die ooit is ontworpen door de NS. Ook was het de eerste sneltram die op een regionale lijn reed in Nederland.

Het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht had in september besloten om een SIG-tram te bewaren voor het nageslacht en te schenken aan het museum. Op initiatief van de Tramweg-Stichting en naar aanleiding van petities die afgelopen zomer waren ingediend door fans van de tram kwamen de Provinciale Staten van Utrecht tot het besluit om één exemplaar van de SIG-tram te redden van de slopershamer.

Beste exemplaar

De SIG-trams leverden een belangrijke bijdrage aan de bereikbaarheid van nieuwe woningbouwlocaties in Nieuwegein en IJsselstein. Het voertuig dat naar het museum gaat – SIG 5017 – kwam vanwege de technische conditie als beste exemplaar voor behoud uit de selectie. De tram wordt voorzien van de nodige reserveonderdelen ondergebracht in de collectie van het Nederlands Transport Museum.

Directeur van het museum Arno van der Holst: “We willen de Utrechtse tram meenemen naar PARK21, onze toekomstige locatie die onderdeel wordt van een indrukwekkend evenementenpark in de Haarlemmermeer. Bezoekers kunnen dan met deze tram een rit maken tussen de diverse attracties. De tram is bij ons in goede handen en ik reken op de actieve medewerking van onze vrijwilligers die met liefde de tram zullen onderhouden in ons museum.”

Uitgezwaaid

Bij het vertrek op de remise in Nieuwegein werd de laatste SIG-tram uitgezwaaid door fans, medewerkers van het trambedrijf van de provincie en gedeputeerde Arne Schaddelee van de provincie Utrecht. De gedeputeerde droeg de tram vervolgens officieel over aan directeur Arno van der Holst van het Transport Museum.

Gedeputeerde Arne Schaddelee: “Ik ben blij dat deze bijzondere Utrechtse tram een mooie plek krijgt en ik wens het Nederlands Transport Museum dan ook veel plezier met deze nieuwe aanwinst. Zodra de tijd het weer toelaat kom ik graag een keertje kijken hoe hij erbij staat.”

Bekijk hieronder een video over de tram:

Lees ook:

Auteur: Esther Geerts

Esther Geerts is journalist van RailTech.com, de internationale zusteruitgave van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.