Treinramp 2010 Buizingen, België

Beroep van Infrabel tegen uitspraak treinramp Buizingen uitgesteld

Treinramp 2010 Buizingen, België

Het beroep van de Belgische spoorbeheerder Infrabel tegen de uitspraak over de treinramp in Buizingen wordt met enkele maanden uitgesteld tot eind september. De Belgische infrabeheerder werd deels verantwoordelijk gehouden voor de ramp en kreeg daarom een geldboete opgelegd. Eigenlijk zou het proces deze maand moeten plaatsvinden.

Dat melden Belgische media. Infrabel is echter van mening dat het vonnis ‘onhaalbare verplichtingen’ inhoudt. Na het vonnis afgelopen december stelde Infrabel dat het uitvoeren van de opdracht als infrabeheerder ‘quasi onmogelijk’ wordt. Overigens heeft ook het parket van Brussel beroep aangetekend, maar dit eist juist een hogere straf. De Belgische spoorvervoerder NMBS ontving een boete van 550.000 euro, maar deze partij besloot niet in beroep te gaan tegen het vonnis van de politierechter.

Treinramp

De treinramp werd volgens de rechter veroorzaakt doordat de machinist een rood sein negeerde. Hierdoor botsten bij Buizingen twee treinen op elkaar en er kwamen negentien mensen om het leven. Nog eens 300 mensen raakten gewond. De machinist is schuldig bevonden, maar kreeg geen straf. Bovendien constateerde de rechter dat de infrabeheerder en de spoorvervoerder hun verantwoordelijkheid moesten nemen.

Dit laatste heeft Infrabel altijd benadrukt wel degelijk te willen doen en het beroep zal dan ook geen gevolgen hebben voor de schadevergoeding die de slachtoffers ontvangen. Maar: “deze beroepsprocedure houdt in dat we beoordeeld willen worden als een normaal voorzichtige en vooruitziende infrastructuurbeheerder”, aldus de infrabeheerder.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Inge Jacobs

Inge is redacteur van SpoorPro en vaste redacteur van OVPro, het vakblad voor OV-professionals.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.