Station Barneveld Zuid, Valleilijn

ACM keurt tarieven voor dienstvoorzieningen Valleilijn goed

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft de tarieven en voorwaarden van spoorbeheerder ProRail, NS, Strukton en Connexxion voor het gebruik van diensten op de Valleilijn goedgekeurd. Hiermee is de weg vrij voor een nieuwe aanbesteding van het traject.

Onder het gebruik van diensten vallen onder meer de voorzieningen bij het spoor zoals kaartautomaten, reisinformatiesystemen en treinwasinstallaties. De Valleilijn is de spoorverbinding tussen Amersfoort en Ede-Wageningen. De concessieperiode waarin deze voorwaarden lopen is van december 2021 tot december 2036. De Spoorwegwet verplicht ProRail en de andere betrokken ondernemingen om hun aanbod ter goedkeuring bij de ACM voor te leggen voordat een aanbesteding begint. Dit moet ervoor zorgen dat er een gelijk speelveld is voordat de aanbesteding start.

Eigendom stations

De eigendom van stations is in Nederland verdeeld tussen ProRail en NS Stations. Deze eigendomsverdeling bestaat er in grote lijnen uit dat ProRail eigenaar is van perrons, tunnels en traversen en dat NS Stations eigenaar is van stationshallen en stationsgebouwen.

ProRail verleent toegang tot de door haar beheerde stationsvoorzieningen via de dienst ‘transfer’. Alle voorzieningen die binnen transfer vallen, worden afgerekend via een tarief dat een spoorwegonderneming betaalt per stop op een station. Daarbij valt te denken aan tunnels, perrons, loopbruggen, liften en hellingsbanen maar ook bewegwijzering, camera’s, reisinformatiesystemen, klokken, verlichting en wachtvoorzieningen. Verder biedt ProRail biedt verder een tankinstallatie voor diesel aan op het emplacement Amersfoort Bokkeduinen.

NS biedt onder meer de verhuur van de ruimte voor rijdend personeel aan, gebruik van de OV-serviceruimte voor serviceverlening aan passagiers en gebruik van een locatie voor kaartverkoop en in-en uitcheckpalen. De andere partijen die diensten op het station aanbieden zijn Connexxion, Strukton/VIVENS.

Toetsing ACM

De ACM verleent alleen goedkeuring voor de vergoedingen en voorwaarden zoals die binnen het concessiegebied gelden vóór het begin van de inschrijving op de concessie. Als de vergoedingen en voorwaarden in de toekomst wijzigen, kan de ACM zelf of naar aanleiding van een klacht onderzoeken of de vergoedingen en voorwaarden voldoen aan de wettelijke eisen. De ACM neemt in dit geval vijf goedkeuringsbesluiten voor het aanbod van dienstvoorzieningen die relevant zijn bij de aanbesteding van de Valleilijn.

De ACM verleent goedkeuring aan de tarieven en voorwaarden die spoorbeheerder ProRail en andere ondernemingen hanteren voor het gebruik van dienstvoorzieningen voor de treindienst tussen Amersfoort en Ede-Wageningen (ook wel ‘Valleilijn’ genoemd).

Meer informatie over het besluit van ACM.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “ACM keurt tarieven voor dienstvoorzieningen Valleilijn goed”

Ben Janssen|13.01.20|16:26

ProRail biedt een tankinstallatie aan op de Bokkeduinen? Ik ben benieuwd waar die installatie dan staat (Opstelterrein Bokkeduinen heeft naar mijn weten geen dieseltank installatie, AM Ge wel).
Ook vraag ik me af waarom je diesel aan moet bieden op een baanvak die volledig geëlektrificeerd is.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.