Vossloh DE18-locomotief

Unife: sluit China uit van aanbestedingen EU

De Europese Unie moet ervoor zorgen dat er een gelijk speelveld komt tussen de Europese en Chinese spoorsector. Tot die tijd dient China te worden uitgesloten van aanbestedingen in de EU. Daarvoor pleit de Europese belangenorganisatie voor spoorleveranciers Unife. Zij zegt dit naar aanleiding van de aankoop van de locomotief-activiteiten van Vossloh door het Chinese staatsbedrijf CRCC.

Volgens Unife wordt het Europese spoorfabrikanten steeds moeilijker gemaakt om de Chinese markt te betreden. Tegelijkertijd maakt China verregaande stappen om de Europese spoorwegmarkt “te betreden en te veroveren”.

Strategie Chinese overheid

Vorige week werd bekend dat de Chinese treinfabrikant CRCC, die in staatshanden is, de locomotief-activiteiten van Duitse fabrikant Vossloh Group heeft overgenomen. Volgens Unife bevestigt dit de strategie van de Chinese overheid om de “Europese spoorwegmarkt te betreden en te veroveren”. De belangenorganisatie vindt het daarom van groot belang dat er een gelijk speelveld wordt gecreëerd en dat er eerlijke omstandigheden komen tussen de Europese en Chinese spoorwegsector.

Het aantal Europese leveranciers dat actief is in het Aziatische land is volgens de belangenorganisatie in minder dan acht jaar gedaald van 63 naar 18 procent. Andersom zijn Chinese spoorleveranciers in alle productsegmenten belangrijke concurrenten geworden. Unife wijst erop dat de Chinese regering de spoorsector in de top 10 van haar ‘Made in China’-strategie heeft opgenomen met als doel de positie van het land als ‘productie-supermacht’ te versterken. Spoor is ook een essentieel onderdeel van de geopolitieke strategie van China, bekend als het ‘Belt and Road Initiative’.

“Omwille van de 400.000 medewerkers in de Europese spoorwegsector, is het van cruciaal belang dat de Europese Unie deze uitdaging aangaat en onmiddellijk zorgt voor open maar eerlijke handelsbetrekkingen tussen de EU en China in de spoorsector”, aldus Unife in een persverklaring.

Uitsluiten van aanbestedingen

Het voorstel ‘EU-China – A strategic outlook‘ dat de Europese Commissie heeft gepubliceerd, is volgens Unife al een belangrijke stap in die richting. Unife vraagt de Commissie om een voorstel van de belangenorganisatie goed te keuren over aanbieders en goederen uit derde landen. Hierin wordt gepleit om Chinese marktdeelnemers uit te sluiten van aanbestedingsprocedures in de Europese Unie. Volgens de organisatie zijn er geen bindende internationale afspraken over wederzijdse openstelling van de aanbestedingsmarkten. Voordat het zover is, dient de Europese markt volgens Unife te worden gesloten voor China.

Unife wil dat de Europese Commissie voor het einde van het jaar een rapport publiceert waarin wordt aangegeven hoe “bestaande hiaten in de EU-wetgeving kunnen worden weggenomen” om de “verstorende effecten van staatseigendom en -financiering op de interne markt” op te heffen.

Belemmeringen opheffen

De Europese Commissie dient China volgens de belangenorganisatie te verzoeken een nieuw voorstel te doen voor toegang tot de Chinese markt. In dit voorstel moet China aangeven hoe ze de belemmeringen voor toegang tot de markt tegen 2020 gaat opheffen.

Unife roept verder het Europees Parlement op om de besprekingen over het internationale aanbestedingsinstrument IPI voor te zetten, omdat dit kan zorgen voor gelijke concurrentievoorwaarden. Dit instrument moet volgens de organisatie ook specifieke regels bevatten voor de uitsluiting van niet-Europese staatsbedrijven van EU-aanbestedingen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Unife: sluit China uit van aanbestedingen EU | SpoorPro.nl
Vossloh DE18-locomotief

Unife: sluit China uit van aanbestedingen EU

De Europese Unie moet ervoor zorgen dat er een gelijk speelveld komt tussen de Europese en Chinese spoorsector. Tot die tijd dient China te worden uitgesloten van aanbestedingen in de EU. Daarvoor pleit de Europese belangenorganisatie voor spoorleveranciers Unife. Zij zegt dit naar aanleiding van de aankoop van de locomotief-activiteiten van Vossloh door het Chinese staatsbedrijf CRCC.

Volgens Unife wordt het Europese spoorfabrikanten steeds moeilijker gemaakt om de Chinese markt te betreden. Tegelijkertijd maakt China verregaande stappen om de Europese spoorwegmarkt “te betreden en te veroveren”.

Strategie Chinese overheid

Vorige week werd bekend dat de Chinese treinfabrikant CRCC, die in staatshanden is, de locomotief-activiteiten van Duitse fabrikant Vossloh Group heeft overgenomen. Volgens Unife bevestigt dit de strategie van de Chinese overheid om de “Europese spoorwegmarkt te betreden en te veroveren”. De belangenorganisatie vindt het daarom van groot belang dat er een gelijk speelveld wordt gecreëerd en dat er eerlijke omstandigheden komen tussen de Europese en Chinese spoorwegsector.

Het aantal Europese leveranciers dat actief is in het Aziatische land is volgens de belangenorganisatie in minder dan acht jaar gedaald van 63 naar 18 procent. Andersom zijn Chinese spoorleveranciers in alle productsegmenten belangrijke concurrenten geworden. Unife wijst erop dat de Chinese regering de spoorsector in de top 10 van haar ‘Made in China’-strategie heeft opgenomen met als doel de positie van het land als ‘productie-supermacht’ te versterken. Spoor is ook een essentieel onderdeel van de geopolitieke strategie van China, bekend als het ‘Belt and Road Initiative’.

“Omwille van de 400.000 medewerkers in de Europese spoorwegsector, is het van cruciaal belang dat de Europese Unie deze uitdaging aangaat en onmiddellijk zorgt voor open maar eerlijke handelsbetrekkingen tussen de EU en China in de spoorsector”, aldus Unife in een persverklaring.

Uitsluiten van aanbestedingen

Het voorstel ‘EU-China – A strategic outlook‘ dat de Europese Commissie heeft gepubliceerd, is volgens Unife al een belangrijke stap in die richting. Unife vraagt de Commissie om een voorstel van de belangenorganisatie goed te keuren over aanbieders en goederen uit derde landen. Hierin wordt gepleit om Chinese marktdeelnemers uit te sluiten van aanbestedingsprocedures in de Europese Unie. Volgens de organisatie zijn er geen bindende internationale afspraken over wederzijdse openstelling van de aanbestedingsmarkten. Voordat het zover is, dient de Europese markt volgens Unife te worden gesloten voor China.

Unife wil dat de Europese Commissie voor het einde van het jaar een rapport publiceert waarin wordt aangegeven hoe “bestaande hiaten in de EU-wetgeving kunnen worden weggenomen” om de “verstorende effecten van staatseigendom en -financiering op de interne markt” op te heffen.

Belemmeringen opheffen

De Europese Commissie dient China volgens de belangenorganisatie te verzoeken een nieuw voorstel te doen voor toegang tot de Chinese markt. In dit voorstel moet China aangeven hoe ze de belemmeringen voor toegang tot de markt tegen 2020 gaat opheffen.

Unife roept verder het Europees Parlement op om de besprekingen over het internationale aanbestedingsinstrument IPI voor te zetten, omdat dit kan zorgen voor gelijke concurrentievoorwaarden. Dit instrument moet volgens de organisatie ook specifieke regels bevatten voor de uitsluiting van niet-Europese staatsbedrijven van EU-aanbestedingen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.