PKP Intercity Pendolino-trein

Europese Commissie investeert nog eens 776 miljoen in spoor

De Europese Commissie steekt in totaal 776 miljoen euro in spoorprojecten in Tsjechië, Italië, Portugal, Polen en Roemenië. Het maakt deel uit van een grote investering van in totaal vier miljard euro voor infrastructuurprojecten vanuit het EU Cohesiefonds.

Het Cohesiefonds is bedoeld voor lidstaten met een bruto binnenlands product (bbp) per inwoner dat lager is dan 90 procent van het EU-gemiddelde. Het doel van dit fonds is de economische en sociale ongelijkheden te verminderen en een duurzame ontwikkeling te bevorderen.

EU-subsidies

76 miljoen euro van de EU-subsidies gaat naar de verbetering van de spoorcorridor tussen Praag en Pilsen in Tsjechië. De reistijd tussen Rokycany en Pilsen wordt met de helft ingekort door nieuwe en betere verbindingen. Meer dan 358 miljoen gaat naar de uitbreiding van de Circumetnea-spoorlijn in Catania op het Italiaanse eiland Sicilië, met investeringen in acht nieuwe stations en nieuwe treinen.

In Polen wordt er 126 miljoen euro gestoken in de bouw van de spoorlijn Szczecińska Kolej Metropolitalna. Deze spoorlijn verbindt de belangrijkste steden van West-Pommeren. 39 miljoen wordt geïnvesteerd in elektrische treinen die in Warschau gaan rijden. Ongeveer 58 miljoen euro komt ten goede aan de modernisering van 152 passagierstreinen en de aankoop van 20 elektrische locomotieven voor vervoerder PKP Intercity.

Trans-Europese Spoornetwerk

De Europese Commissie steekt verder 119 euro in de verbinding tussen Ovar en Gaia in Portugal dat onderdeel uitmaakt van de Trans-Europese Spoornetwerk. Daarbij wordt ingezet op kortere reistijden, meer reizigerscomfort en verhoging van de spoorveiligheid. In Roemenië gaat 97 miljoen euro van de EU-subsidies naar metrolijn 2, voor verbetering van de spoorinfrastructuur en nieuwe metro’s.

Voige week werd bekend dat er 200 miljoen euro wordt geïnvesteerd in infrastructuurprojecten vanuit het nieuwe stimuleringsfonds CEF Transport Blending Facility. Vanuit dit fonds wordt onder meer geld gestoken in het Europese spoorbeveiligingssysteem ERTMS.

Lees ook:

Europese Commisie lanceert nieuw fonds voor ERTMS

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

3 reacties op “Europese Commissie investeert nog eens 776 miljoen in spoor”

Gerjan van Oosten|04.04.19|12:24

Ik hoop dat er ook is gekeken naar de noodzaak van de aanleg en niet alleen naar het bbp.

Frank Schut|16.04.19|11:37

Ik was op Sicilië naar is het wel nodig.

Frank Schut|16.04.19|11:39

naar moet zijn daar.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Europese Commissie investeert nog eens 776 miljoen in spoor | SpoorPro.nl
PKP Intercity Pendolino-trein

Europese Commissie investeert nog eens 776 miljoen in spoor

De Europese Commissie steekt in totaal 776 miljoen euro in spoorprojecten in Tsjechië, Italië, Portugal, Polen en Roemenië. Het maakt deel uit van een grote investering van in totaal vier miljard euro voor infrastructuurprojecten vanuit het EU Cohesiefonds.

Het Cohesiefonds is bedoeld voor lidstaten met een bruto binnenlands product (bbp) per inwoner dat lager is dan 90 procent van het EU-gemiddelde. Het doel van dit fonds is de economische en sociale ongelijkheden te verminderen en een duurzame ontwikkeling te bevorderen.

EU-subsidies

76 miljoen euro van de EU-subsidies gaat naar de verbetering van de spoorcorridor tussen Praag en Pilsen in Tsjechië. De reistijd tussen Rokycany en Pilsen wordt met de helft ingekort door nieuwe en betere verbindingen. Meer dan 358 miljoen gaat naar de uitbreiding van de Circumetnea-spoorlijn in Catania op het Italiaanse eiland Sicilië, met investeringen in acht nieuwe stations en nieuwe treinen.

In Polen wordt er 126 miljoen euro gestoken in de bouw van de spoorlijn Szczecińska Kolej Metropolitalna. Deze spoorlijn verbindt de belangrijkste steden van West-Pommeren. 39 miljoen wordt geïnvesteerd in elektrische treinen die in Warschau gaan rijden. Ongeveer 58 miljoen euro komt ten goede aan de modernisering van 152 passagierstreinen en de aankoop van 20 elektrische locomotieven voor vervoerder PKP Intercity.

Trans-Europese Spoornetwerk

De Europese Commissie steekt verder 119 euro in de verbinding tussen Ovar en Gaia in Portugal dat onderdeel uitmaakt van de Trans-Europese Spoornetwerk. Daarbij wordt ingezet op kortere reistijden, meer reizigerscomfort en verhoging van de spoorveiligheid. In Roemenië gaat 97 miljoen euro van de EU-subsidies naar metrolijn 2, voor verbetering van de spoorinfrastructuur en nieuwe metro’s.

Voige week werd bekend dat er 200 miljoen euro wordt geïnvesteerd in infrastructuurprojecten vanuit het nieuwe stimuleringsfonds CEF Transport Blending Facility. Vanuit dit fonds wordt onder meer geld gestoken in het Europese spoorbeveiligingssysteem ERTMS.

Lees ook:

Europese Commisie lanceert nieuw fonds voor ERTMS

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

3 reacties op “Europese Commissie investeert nog eens 776 miljoen in spoor”

Gerjan van Oosten|04.04.19|12:24

Ik hoop dat er ook is gekeken naar de noodzaak van de aanleg en niet alleen naar het bbp.

Frank Schut|16.04.19|11:37

Ik was op Sicilië naar is het wel nodig.

Frank Schut|16.04.19|11:39

naar moet zijn daar.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.